Ще 16 січня під час апаратної наради при міському голові місцеві перевізники заявили, що будуть вимагати підняття цін на проїзд у маршрутних таксі міста через ріст цін на паливо. Окрім того, вони заявили про те, що міській бюджет не компенсуав їм пільгового перевезення учасників бойових дій, тому компенсувати це доведеться з нового тарифу. Тоді Артем Семеніхін наголосив, що розглядати новий тариф зараз не на часі.

Уже наступного дня в маршрутних таксі міста перевізники вивісили оголошення, що починаючи з 21 січня вони оголошують страйк і не вийдуть на маршрути, допоки міська рада не перегляне підвищення тарифу.

19 січня міський голова Конотопа відреагував на ультиматум перевізників – він закликав містян бути готовими, якщо перевізники оголосять страйк, і видав розпорядження про виїзд на лінію додаткових комунальних автобусів. Окрім того, націоналіст продовжив час перебування транспорту на рейсах містом.

«Вони вважають, що без них місто зупиниться й наступить транспортний колапс. Так, буде дуже складно. Я особисто, поки не буде відновлено нормальний рух транспорту в місті, користуватися автомобілем буду в крайньому разі. Рухатися з дому до роботи я буду трамваєм разом із громадою Конотопа», – заявив тоді міський голова.

Також міська влада публічно закликала перевізників України надати свої пропозиції щодо обслуговування міських маршрутів. Якщо знайдуться охочі здійснювати перевезення за старою ціною, у міській раді обіцяють одразу укласти договір. За словами націоналіста, перевізники не мають права в односторонньому напрямку припиняти автоперевезення, адже цим вони порушують умови договору.

«Фактично є п’ять терористів у нашому місті, які є перевізниками. Вони хочуть вчинити терористичний акт – повністю паралізувати систему транспортного сполучення Конотопа. Це надзвичайна ситуація», – заявив Артем Семеніхін.

21 січня «маршрутники» Конотопа все ж таки оголосили страйк і не випустили на лінію свого транспорту. Того ж дня Артем Семеніхін запустив процедуру розірвання договорів із несумлінними перевізниками і видав розпорядження підготувати на сесію Конотопської міської ради проект рішення, згідно з яким бюджет міста надасть трамвайному управлінню додаткові кошти на закупівлю автобусів, які працюють на природньому газі, для забезпечення життєдіяльності транспортної логістики міста. Також відділ логістики опублікував розклад руху комунального транспорту містом. Свободівець закликав інвесторів до співпраці з умовою наявності відповідного транспорту для обслуговування маршрутів і заявив, що зменшить тариф на проїзд до 2,50 грн.

23 січня під стіни Конотопської міської ради прийшли розгнівані нахабством перевізників містяни, які закликали місцеву владу якнайшвидше розірвати договори з тими, хто вимагає підняти тариф до шести гривень. Артем Семеніхін вийшов до людей та наголосив, що в жодному разі не піде на поступки тим, хто заради особистого збагачення нехтує думкою влади й містян.

Водночас двоє приватних підприємців, які надавали послуги з перевезення на декількох маршрутах міста, публічно вибачилися перед громадою міста та випустили свій транспорт із новим тарифом на проїзд розміром 2,50 (!) грн. Транспортний монополіст та декілька інших перевізників, які й далі відстоювали свою позицію підняття тарифу, де-факто залишилися поза транспортним бізнесом Конотопа.

«Я чітко наголошую: підвищення тарифу на проїзд у маршрутках Конотопа не буде! Тим, що ультиматум перевізників вийшов боком їм же, ми підтвердили – у більшості міст, де піднімають тарифи, просто домовляються з перевізникам і спільно з ними обкрадають містян. Ми ж ні з ким домовлятися не збираємося, адже тут мова про інтереси громади. Окрім того, завдяки цій події ми довели, що тариф розміром 2,50 грн є цілком обґрунтованим. Тому на цьому етапі тариф на проїзд у Конотопі є найдешевшим в Україні, і з таким тарифом перевізники цілком готові працювати», – заявив націоналіст.

ІА "Вголос": НОВИНИ