Про це повідомляє видання Гречка, передає РІСУ

Лист опублікований на сайті Кіровоградської єпархії УПЦ КП

У зверненні йде мова про участь у засіданні Священного Синоду Російської Православної Церкви архиєреїв від УПЦ (МП) митрополита Київського Онуфрія (Березовський) та митрополита Кіровоградського (самозваний Єлісаветградський) Іоасафа (Губень). Також їх привітання для Путіна.

"Згідно з повідомленням офіційного сайту Московського Патріархату, ці архиєреї разом із іншими на чолі з Патріархом Кирилом направили президенту Росії вітальну телеграму, у якій, зокрема, відзначили вагомий вклад В. Путіна «в утверждение идеалов справедливости, мира и согласия между странами и народами». Якщо хто забув, то потрібно нагадати, що саме Путін зі своїми посіпаками розв’язав війну з Україною, вбив тисячі українських воїнів та цивільних, ще більше наших громадян зазнало каліцтв та змушені були покинути рідні домівки. Тож виникає справедливе запитання: хіба не верхом цинізму є участь архиєреїв із України в такому вітанні? Хто в Україні солідарний із такою оцінкою діяльності Путіна, яку дали владики Онуфрій та Іоасаф разом із Синодом РПЦ? Якщо Путін – миротворець, то хто ж тоді П. Порошенко та воїнство України!?", - йдеться у листі.

Як повідомила "Гречці" волонтерка Оксана Червона, наразі відбувається збір підписів від громадських організацій.

Нагадаємо, один із учасників засідання Синоду РПЦ митрополит Кіровоградський і Новомиргородський УПЦ (МП) Іоасаф (Губень), через представника єпархії протодякона Іоанна Ганчини відмежувався від вітальної телеграми Путіну.

"На Синоді про це нічого не було сказано, текст не обговорювався і члени Синоду нічого не підписували. Це така інформація, якою я володію на сьогодні", - сказав представник єпархії.

За словами протодиякона Іоанна, відправка телеграми не пройшла протокольної процедури на засіданні Синоду і не зафіксована в журналах засідання.

Однак цю телеграму "від імені членів Священного Синоду Російської Православної Церкви» опублікував 6 жовтня офіційний сайт РПЦ. У передмові до документу прямо стверджується: "Члени Священного Синоду РПЦ направили вітальну телеграму Президенту Російської Федерації В.В. Путіну з нагоди 65-річчя від дня народження".

Аналогічна інформація розміщена в офіційному повідомленні Московської Патріархії про засідання Синоду 6 жовтня.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ