Про це у своїй статті для ZN.UA пише Тетяна Вербицька, прес-секретар Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

«Насамперед це грубе порушення Будапештського меморандуму, оскільки юридично Крим - це територія України. Ми як неядерна держава знову стали ядерною. Я звертався до Міністерства закордонних справ, з багатьма депутатами говорив про те, що нам необхідне сприяння МАГАТЕ. Адже загроза нависла не лише над Україною, а й над усім Чорноморським басейном», - прокоментував ситуацію лідер кримськотатарського народу.

Як пише ZN.UA, інформація про розміщення ядерних боєголовок в Криму не підтверджується професійними джерелами. Однак ті ж джерела повідомляють про те, що після окупації Криму у колишньому феодосійському радянському сховищі ядерної зброї, знищеному у 90-х роках минулого століття, виставлено охорону, розгорнуто масштабну відбудову об'єкта.

Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти - Велика Британія, Росія і США - зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не лише ядерної. Крім цього, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. В обмін Україна відмовилася від свого ядерного статусу.

Росія в 2014 році порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і почавши збройну агресію на Донбасі.

ІА "Вголос": НОВИНИ