Про це інформує поліція Києва.

Учасників угрупування суд арештував, крім двох жінок, яким обрано міру запобіжного заходу, не пов’язану з обмеженням волі. Нещодавно правоохоронці затримали цих зловмисниць при скоєнні аналогічного злочину та довели їх причетність ще до трьох розбійних нападів.

«Слідством встановлено, що зловмисники розпочали діяти у квітні 2017 року. Керував організованим злочинним угрупуванням 32-річний уродженець республіки Молдова, який останнім часом жив на Київщині. Він зорганізував своїх родичів і близьких знайомих, слідкував за виконанням визначених кожному ролей, керував діями учасників, збував викрадене та розподіляв здобуті злочинним шляхом кошти», – зазначають у поліції.

Керівник зловмисників долучив до оборудок двох чоловіків – 1991 та 1989 років народження, та кількох жінок. На цей час слідством доведено участь у вчиненні злочинів чотирьох панянок.

Жінки знайомилися із чоловіками і пригощали їх напоями, у які заздалегідь підсипали лікарський препарат і вивозили потерпілих у «тихе місце». Там уже підключалися їхні спільники.

Слідчий Головного управління Національної поліції у м. Києві Микола Середа розповів:

«Це були громадські місця: територія біля станцій метрополітену, центральна вулиця столиці, караоке-бар чи кафе. Зловмисники не повторювалися і кожного разу вибирали нову дислокацію. Коли жінки видивлялися потерпілого, організатор керував, якого клієнта вибрати. Знайомство, спільно випита кава чи алкоголь… Зловмисниці непомітно додавали у напій «кавалера» лікарський засіб. Під дією клозапіна новий знайомий потрапляв у стан, в якому не міг керувати своїми діями. Його виводили на вулицю і обкрадали: сумки з речами, годинники, золоті прикраси, гаманці, гроші, документи, банківські картки. Організатор із водієм весь час знаходилися неподалік, тож були готові втрутитися у випадку, якщо виникне така необхідність. Після скоєного потерпілого без тями залишали на місці, а самі їхали до банкоматів – знімали готівку із рахунків обікрадених чоловіків».

Згодом потерпілі потрапляли до лікарняних закладів, а один із них – помер на вулиці, де його залишили зловмисники. Як засвідчила експертиза, смерть настала від комбінованого отруєння клозапіном та етиловим спиртом.

Зазначається, що найменший матеріальний збиток, завданий потерпілим, становить близько тисячі гривень, найбільший – понад 110 тисяч гривень. Загалом слідством встановлено, що у такий спосіб зловмисники збагатилися на майже 275 тисяч гривень.

«П’ятьом учасникам організованого злочинного угрупування оголошені підозри у вчиненні групою осіб розбійного нападу та умисного вбивства з корисливих мотивів, за що їм загрожує до п'ятнадцяти років позбавлення волі або довічне ув’язнення з конфіскацією майна. Ще двом жінкам – за скоєння розбійного нападу – від восьми до п'ятнадцяти років ув’язнення із конфіскацією майна. Матеріали направлені до суду», – наголосив Микола Середа.

За іншими епізодами та іншими учасниками угрупування тривають слідчі дії.

 «На початку розслідування всі учасники угрупування були арештовані. Згодом одна із жінок внесла альтернативну заставу, іншій суд обрав запобіжний захід – домашній арешт. Нещодавно працівники поліції знову затримали зловмисниць після скоєння розбійних нападів на чоловіків із використанням лікарського препарату. Їм оголошені підозри у вчиненні ще чотирьох злочинів».

ІА "Вголос": НОВИНИ