Про це повідомляє УНП

Тема прес-конференції: «Польсько-український конфлікт у роки Другої світової війни: міфи і факти».

Захід розпочнеться 12 липня о 13:00 в УНІА «УКРІНФОРМ» (Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16)

Історики намагатимуться знайти відповіді на питання: Які причини польсько-українського конфлікту у роки Другої світової війни? Хто вчиняв убивства? Скільки людських життів забрав конфлікт? Ким були жертви протистояння? Що стоїть на перепоні взаємному українсько-польському порозумінню пам’яті про ті трагічні події? Як долати міфи і встановлювати правду про складні сторінки минулого?

Учасники також обговорять проблеми досліджень та політики пам’яті щодо конфлікту, який забрав життя тисяч українців і поляків.

У розмові візьмуть участь:

Іван Патриляк, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор
Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук
Володимир Бірчак, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху
Ярослав Борщик, науковий співробітник Інституту історії України НАНУ, кандидат історичних наук
Сергій Рябенко, начальник відділу правового забезпечення Українського інституту національної пам’яті, юрист.

Модерує Богдан Галайко, директор Науково-дослідного інституту українознавства, кандидат історичних наук.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Науково-дослідний інститут українознавства МОН України, Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Довідково:

У 1942-1947 роках точилася Друга польсько-українська війна, яка розгорнулася в рамках Другої світової війни. Війна йшла за українські території, які до 1939 року входили до складу Польщі (Холмщину, Надсяння, Волинь, Галичину), на яких українці хотіли створити власну державу, а поляки бажали відновлення довоєнних кордонів. Проте питання кордонів вирішилося після Другої світової без участі українців і поляків, після чого комуністична влада Радянського Союзу та Польщі силоміць змінила етнічну конфігурацію західноукраїнських та східнопольських територій.

Зазначимо, що сьогодні, 10 липня, під час львівського круглого столу на тему: «Волинь-43», як складова антиукраїнської пропаганди у Польщі» керівник Науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова Олег Баган розповів, що українцям не варто потрапляти у пастку, яку поставила хитра польська історіографія, котра придумала міф «трагедія Волині». Адже не було ніякої трагедії Волині.

Президент Благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич наголосив, що заяви президента Польщі Анджея Дуди мають на меті показати поляків, як образ жертв, які в час Другої світової війни зазначили найбільше втрат. І за аналогією з євреями вимагати сатисфакції, і не тільки моральної.

Дослідник польсько-української історії першої половини ХХ ст. Роман Грицьків зазначив, що польський президент, схоже, офіційно оголосив українців учасниками геноциду поляків. При цьому зробив це на українській території. Тому, можемо сподіватися, що наступним етапом загострення українсько-польських відносин буде певна активність поляків на дипломатичному фронті. Можливо, навіть вихід на рівень ООН з вимогою засудження чи класифікації подій на Волині у 1943 році.

Завтра, 11 липня, круглий стіл про польсько-українські відносини у минулому і сьогодні відбудеться у Луцьку.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ