[media=142026,142027,142028] 

Участь у заході на Майдані Незалежності взяли близько сотні осіб, повідомляє Укрінформ.

«З 1993 року білоруси відзначають День волі, як в себе в країні, так і за кордоном, проводячи акції та мітинги. Хоча, після 1995 року це свято фактично заборонене, а масові акції розганяються силою, відбуваються арешти активістів. Власне, не виключенням став і нинішній рік, деяких активістів в Білорусі було затримано напередодні Дня волі. І тому сьогоднішньою акцією ми не просто святкуємо, а й привертаємо увагу громадськості та політиків до проблем, які мають місце в Білорусі», - заявив співкерівник Білоруського центру в Україні «Сябри» Олег Овчинников.

Учасники акції тримали, поруч з прапорами України, біло-червоні-білі прапори та іншу символіку БНР. За допомогою підсилювача звуку були проголошені промови активістів, також транслювалися білоруські патріотичні пісні. Серед учасників акції були й українські добровольці-учасники АТО, які, за їх словами, прийшли підтримати братський білоруський народ  та висловити солідарність зі своїми побратимами-білоруськими добровольцями.

«День волі — одне з важливих свят для білорусів, адже саме 100 років тому, 25 березня 2018 року, було проголошено незалежність Білоруської народної республіки. Ми відзначаємо цей день тут, у Києві, вже багато років. Раніше ходили до посольства Республіки Білорусь, але там ніхто до нас не виходить, щоб поспілкуватися. І тому ми змінили формат, зустрічаємося на Майдані, спілкуємося та святкуємо», - повідомила інший співкерівник центру «Сябри» Галина Сарочик.

З Майдану Незалежності учасники акції пройшли до вулиці Грушевського до стадіону «Динамо», де вшанували пам'ять Михайла Жизневського — білоруського активіста Революції гідності, який загинув у Києві в січні 2014 року. 

Далі святкування 100-річчя БНР у Києві переміститься до скверу «Доброволець» на Троєщині — там відбудеться урочистий захід, присвячений підняттю прапора на честь  білорусів-добровольців в АТО.

Відзначення 100-річчя проголошення БНР у Києві розпочалося зі святкового концерту, який пройшов 24 березня в колонній залі КМДА. У ході заходу перед глядачами, зокрема, виступили українські та білоруські артисти.

Як відомо, День волі (біл. Дзень волі) — неофіційне національне свято, річниця виникнення першої національної білоруської держави, Білоруської народної республіки. 25 березня 1918 року в окупованому німцями Мінську Рада Білоруської народної республіки (колишній виконком Всебілоруського з'їзду) ухвалила Третю статутну грамоту, згідно з якою БНР проголошувалася вільною і незалежною державою. Рада БНР оголосила, що Берестейський мир, підписаний більшовиками та німцями, втратив силу, тому закликала переглянути його умови.

Втім самостійна БНР проіснувала лише до січня 1919 року, коли країну зайняли більшовики та встановили радянську владу, утворивши Білоруську радянську соціалістичну республіку.

Як відомо, сьогодні вранці правоохоронці почали чинити перешкоди для тих, хто вирушає до Мінська на святкування 100-річчя Білоруської народної республіки.

Поліція країни затримала більше 30 осіб, які прийшли на площу Якуба Коласа в центрі Мінська, де частина опозиції на чолі з Миколою Статкевичем збиралися починати ходу, не дозволену владою.

ІА "Вголос": НОВИНИ