[media=141435,141436,141437,141438,141439,141440,141441,141442,141443,141444,141445,141446,141447,141448,141449,141450,141451,141452] 

У Марші взяли участь ВО «Свобода», «Національний корпус», «Правий сектор», представники Конгресу українських націоналістів, ОУН та «С-14». 

 

 

 

Станом на 10.00 год на вулиці Грушевського сформувалася колона націоналістів. Будівлю Кабінету міністрів України охороняли приблизно три сотні Нацгвардійців та співробітниців Нацполіції. Також Кабмін обгородили будівельними блоками.

Перед початком маршу було озвучено його основні вимоги:

-        від Верховної Ради України – негайно внести на розгляд та ухвалити Антиолігархічний пакет докорінних перетворень;

-        від Кабінету Міністрів України – висловити чітку позицію щодо Антиолігархічного пакету докорінних перетворень, публічно його підтримати та звернутися до парламенту щодо негайного розгляду цих ключових ініціатив;

-        від Президента України Петра Порошенка – підтвердити справами свої неодноразові публічні обіцянки щодо деолігархізації та зобов’язати фракцію «Блок Петра Порошенка» й коаліцію у Верховній Раді негайно внести на розгляд парламенту Антиолігархічний пакет докорінних перетворень і проголосувати за нього.

«У всіх бід в Україні є одна-єдина причина – це олігархічний режим. Це – корінь системної корупції, це – причина тотального зубожіння українців, це – гальмо для економіки й лютий ворог середнього класу, це – гібридна війна без кінця, це – відсутність національної держави. Тому ми вимагаємо ухвалити та якнайшвидше втілити Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Уже зараз. Тільки так витягнемо Україну з ями корупції, зубожіння, війни. Кожен слуга народу має своїм підписом засвідчити готовність підтримати й утілювати Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Або ж нехай відкрито, на всю Україну, визнає, що він насправді служка олігархів», – зазначають організатори акції.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок під час прес-конференції розповів про те, що сьогодні націоналісти вимагають два напрямки цих антиолігархічних законів: економічний і політичний.

«Економічний - це закони про деофшоризацію, про скасування приватних монополій, про впровадження податку на розкіш, про впровадження прогресивної шкали оподаткування, про припинення приватизації стратегічних підприємств і унеможливлення приватизації землі с/г призначення. Ми пропонуємо цілу низку законопроектів, які мають повернути у державну власність енергогенеруючі і енергорозподільні компанії, які сьогодні належать олігархам, завдяки яким у нас і ростуть ціни на комунальні послуги.

І політичний блок: закон про імпічмент Президента, закон про скасування депутатської, суддівської, президентської недоторканності, закон про прозору і просту процедуру відкликання депутатів, чиновників і суддів, закон про нове виборче право», - пояснив Олег Тягнибок.

Станом на 11.10 год Марш вирушив до Кабінету Міністрів України

Об 11.20 год делегація народних депутатів пішла до Кабінету міністрів аби вимагати негайного внесення на порядок денний та прийняття зареєстрованих антиолігархічних законопроектів.

Олег Тягнибок заявив, що після того, як націоналісти вийдуть з Кабміну, колона вирушить з вимогами до Верховної Ради та Адміністрації Президента: 

«Влада взяла на себе відповідальність за зміни в країні і повинна їх нарешті втілювати. Лише 4% українців можуть назвати себе середнім класом. Нам потрібно 75%, як у розвинених країнах! Але доки олігархат впливає на всі процеси в державі, це неможливо! Ми хочемо усунути вплив олігархії на владу, українці повинні розвиватися, працювати на себе і на державу, нам потрібна соціально орієнтована ринкова економіка, деолігархізація, демонополізація, повернення коштів з офшорів...».

На мітингу під Кабінетом міністрів лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький головним олігархом України назвав теперішнього Президента Петра Порошенка. Його ставленика - голову Миколаївської ОДА Олексія Савченка Білецький звинуватив у вбивстві Героя України, льотчика Владислава Волошина.

Екс-нардеп, а нині депутат Київради Юрій Сиротюк нагадав, що місяць тому у центрі Києва «тітушки» місього голови Віталія Кличка побили народного депутата-свободівця Юрія Левченка. Нині, за словами Сиротюка, цю справу навмисно не розслідують.

«Найбільшим ворогом теперішньої влади в Україні є українська нація! Сьогодні влада мусить побачити, що ми разом», - додав Сиротюк.

Лідер формації «С14» Євген Карась заявив, що влада знищує середній і дрібний бізнес, натомість не чіпає Ахметова та Коломойського.

«Українські націоналісти - єдині, хто може вивести людей на вулиці. Важливо виходити і об'єднуватися»,- зазначив Карась.

Лідер Конгресу українських націоналістів Степан Брацюнь заявив, що влада зрадила Майдан.

Олег Тягнибок також презентував Антиолігархічний пакет докорінних перетворень.

За словами лідера «Свободи», більшість із антиолігархічних проектів законів націоналісти вже підготували та зареєстрували в Парламенті.

Насамперед, йдеться про законопроекти щодо деофшоризації економіки, ліквідації приватних монополій та ухвалення нового Податкового кодексу, який передбачатиме запровадження прогресивної шкали оподаткування «малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки». Окрім того, мова про законодавчі ініціативи щодо заборони приватизації стратегічних підприємств, деолігархізації енергетики, забезпечення справедливого формування тарифів та інші.

Детальніше з Антиолігархічним пакетом докорінних перетворень можна ознайомитися за посиланням.

Громадська діячка, письменниця Лариса Ніцой заявила, що олігархи знищують українську мову та культуру.

«Ще рік тому я думала, що прийдуть наші олігархи і думатимуть про нашу культуру, спонсоруватимуть її – і у нас все оживе. Я розчарувалася. Олігархи просунули свої щупальця всюди. Коли нам виділяли квоти на українську мову - була вражена. Бо квоту мають надавати нацменшинам. Вони нас обманули. На момент ухвалення цього закону я говорила, що це шизофренія.

Другий удар - це закон про освіту. Було дві концепції. Наша передбачала факультативне вивчення мови нацменшин. Друга - прирівнювала державну мову і мови нацменшин. У Верховній Раді наша концепція перемогла. Але голова Парламенту Андрій Парубій злякався - зібрав депутатів і переконав прирівняти мову нацменшин і українську мову. Парубій, Гопко, Гриневич – зробили це. Вони просто виконавці волі олігархів. Теперішній закон про мову, який просуває влада, це мовна бомба. Бо вона прирівнює українську мову і мови нацменшин. Якщо олігархи заважають розвивати мову і культуру, то чи будуть вони розвивати економіку?» - обурилася Лариса Ніцой.

Після виступу Ніцой часники акції скандували владі: «Ганьба» та «Банду геть».

Мер конотопа Артем Семеніхін зазначив: «У Конотопі люди не здаються. Хоча ми не можемо відремонтувати дороги, на які заробили минулого року. Однак усі рішення блокують за вказівкою керівника області, місцевого олігарха,ставленика Президента. Того, який на Вербну неділю їде до попа терористів».

Станом на 12.30 год народні депутати-націоналісти передали вимоги Маршу сили нації Прем`єр - міністрові України Володимиру Гройсману.

«Ми сказали про неприпустимість приватизації, про те, що тільки деофшоризація поверне нашу еконімку. Тарифи потрібно зменшувати, бо вони завищені. Ми розуміємо, що це початок боротьби. Ситуацію можна змінити через вуличні акції. Ця влада нічого не змінить. Ця акція - це альтернатива олігархічній владі. Тому ми продовжуватимемо боротьбу», - зазначив народний депутат Андрій Іллєнко.

О 12.40 год колона націоналістів вирушила до Верховної Ради України.

Народний депутат Михайло Головко під стінами ВРУ розповів про схеми відмивання грошей олігархами на державі: на газові та державних ресурсах.

«Ця система, побудована на грабунку українського народу, має бути негайно демонтована. Для цього ми зареєстрували пакет антиолігархічних законопроектів і вимагаємо їх прийняття. Треба припинити наживання на українцях і перетворення нашої держави на сировинний придаток з борговим рабством», - зазначив Головко.

Голова Донецької «Свободи» Марія Чашка заявила, що вся Україна може розраховувати на націоналістичну Донеччину.

«Коли людей перетворюють в рабів - їх потім знищують як націю. Не можна допустити, щоб олігархи ділили між собою області України і людей. Донеччина підіймається! І ми всі стаємо за те, щоб Україна була єдиною і сильною», - зазначила націоналістка.

Станом на 13.30 год народні депутати-націоналісти передали спікеру Верховної Ради Андрію Парубію закони про деолігархізацію. 

«Ми передали наші вимоги Парубію. Україна не для олігархів. 12% українців уже виїхали закордон, ще 40% хочуть поїхати і не повернутись. Корупцію творять олігархи. Скільки корупціонерів було посаджено: чи сидить Гонтарєва і діамантові покурори? Але саджають патріотів. Гройсман каже продавати державні підприємства, бо там корупція, але чому вони не винищать цих корупціонерів?» - зазначив народний депутат Олег Осуховський.

Далі націоналісти вирушили до Адміністрації Президента. На розі вулиці Грушевського та Кріпосного провулку вшанували загиблого під час Революції гідності сотника Сергія Дідича.

Андрій Іллєнко: «Ми від головного олігархічного клубу - Верховної Ради, прийшли до офісу головного олігарха - президента.  Все в наших руках. Сьогоднішня акція - це величезний крок довгого шляху».

Делегація народних депутатів пішла в Адміністрацію Президента, де залишила свої вимоги.

На завершення Маршу націоналісти спільно зачитали резолюцію із вимогою до Кабінету Міністрів, Верховної ради та Президента України здійснити необхідні кроки для деолігархізації України і підтримати поданий до ВРУ Антиолігархічний пакет докорінних перетворень.

Нардеп Андрій Іллєнко також повідомив, що Марші сили нації, спрямовані проти олігархічного режиму, українські націоналісти проводитимуть в обласних та районних центрах.

 

Раніше лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявляв, що олігархія — це найперша причина зубожіння українців

ІА "Вголос": НОВИНИ