[media=151273,151274,151275] 

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції Києва.

Кілька місяців тому працівники управління протидії наркозлочинності столичної поліції отримали оперативну інформацію щодо діяльності групи осіб, які займалися незаконним збутом психотропної речовини «сибазон» (діазепам). Тож, аби задокументувати факти злочину належним чином, оперативники провели низку заходів, які допомогли викрити незаконну діяльність ще приватних реабілітаційних центрів.

Як розповів начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві Андрій Крищенко, на початку поліцейські затримали 27-річну працівницю медичного закладу, яка шляхом ін'єкцій займалася збутом забороненого препарату психотропної дії. Далі правоохоронці встановили, що до розповсюдження «сибазону» може бути причетний колега затриманої – 40-річний лікар, який працює на неповну ставку у державному медичному закладі. За службовим обов'язком чоловік отримував вказаний препарат та використовував його у практиці, а медсестра, імовірно, мала доступ до нього. Тож поліцейських зацікавив журнал обігу облікових препаратів, після вивчення якого знайшли чимало порушень з боку ще однієї працівниці, яка несла відповідальність за достовірність внесених даних.

«Коли встановили шлях отримання заборонених препаратів, ми продовжили з'ясовувати подальші дії зловмисників. У результаті встановили причетність лікаря і медсестри до створення та діяльності чотирьох незаконних реабілітаційних центрів, один із яких функціонував у столиці, а інші – у Київській області. Так звані рехаби, які виглядали як звичайні приватні будинки, «лікували» своїх пацієнтів від різних видів залежності: наркоманії, алкоголізму та ігроманії. Загалом у цих закладах перебувало до 50 осіб, тобто по 10-15 пацієнтів у кожному «центрі», а термін «лікування» складав від кількох тижнів до року», – зазначив Андрій Євгенович.

Під час проведення слідчих дій на території зазначених центрів поліцейські встановили сім фактів утримання осіб проти їх волі. За показами чоловіків, сюди їх привозили працівники закладу або рідні, які відразу сплачували вартість перебування (7-12 тисяч гривень на місяць) та пакет ліків, які призначав «лікар». За відмову добровільно проходити курс «лікування», у тому числі забороненими психотропними препаратами, до пацієнтів навіть застосовували фізичну силу, кайданки та тримали у окремих приміщеннях, схожих на підвали.

«У робочому кабінеті лікаря, за місцем його мешкання та інших фігурантів, а також в їхніх автомобілях ми провели санкціоновані обшуки. У результаті виявили та вилучили заборонені препарати «сибазон» (діазепам). Під час обшуку на території «центрів» ми також виявили та вилучили велику кількість заборонених до обігу психотропів та інших рецептурних препаратів, у тому числі із маркуванням державної закупівлі, а також кайданки та биту. Вилучені речові докази направили на експертизу», – повідомив очільник столичної поліції.

За результатами обшуків 27-річну працівницю медичного закладу у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України затримали. Інших фігурантів доставили до слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві.

«Відомості про події внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), 320 (Порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів) Кримінального кодексу України», – додав Андрій Крищенко.

Наразі проводяться оперативно-розшукові заходи, направлені на встановлення усього кола осіб, які можуть бути причетні до контрабанди, виготовлення та розповсюдження психотропних препаратів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ