Що буде з розкопками і які шанси у підземного музею на Подолі, розбиралась ВВС News Україна.

Місце, де знайшли тисячі старовинних предметів і залишки кварталу Київської Русі, зараз під загрозою, артефакти руйнуються, твердить вчений.

Проте мер Києва Віталій Кличко запевняє, що ситуація під контролем і питання музею вирішується. У Київраді, тим часом, із суперечками розглядають роботи на Поштової.

Розкопки на будівельному майданчику майбутнього ТЦ почалися ще 2014 року. Спочатку між вченими та інвестором будівництва, компанією «Хенсфорд-Україна», здавалося б, розбіжностей не було.

Вчені тільки скаржились на проблеми з фінансуванням, але копали. Інвестор запевняв, що дасть достатньо часу і грошей на дослідження. Також говорили, що у ТЦ на музей виділять приблизно 100 метрів.

У 2017 році бачення того, якою має бути Поштова, в учасників процесу змінилося.

За планом, торгівельний центр під Поштовою мали будувати у формі кубу, розділеного на два підземні поверхи. Нинішня Поштова площа з фонтанами – це дах майбутнього ТЦ. Під ним, на мінус першому поверсі, вже розкопали залишки вулиці часів Київської Русі, князівські печатки, монети - всього понад тисячу унікальних артефактів.

Далі інвестор хотів будувати мінус другий поверх, проклавши вже під тим розкопом бетонну плиту. Ця конструкція і посварила інвестора та археологів. Останні виступили проти плити, бо вона начебто може зрізати «шматок археологічних об'єктів».

Пан Сагайдак пропонував музей на місці розкритого кварталу часів Київської Русі, який разом з усіма вулицями і провулками вже займав площу 1300 метрів.

Наприкінці 2017 року чиновники заявили про загрозу зсуву на Поштовій. З формулюванням, що будівельні і археологічні роботи взагалі необхідно припинили. Долю музею не вирішили.

Ще взимку вчені накрили знахідки плівкою. Але вони попереджують, що дерев'яні артефакти руйнуються під дією вологи та грибка. Долю розкопу закликають вирішити негайно – або робити музей, або повністю засипати, тобто зробити постійну консервацію.

«Побудуй ТРЦ в моє щойно розкопане серце»

Питання Поштової спровокувало суспільний резонанс у Києві. Не заливати бетоном розкопки закликали політики, співаки і громадські активісти. Петиція про захист старовинних знахідок зібрала понад 10 тисяч підписів.

Зберегти вулиці, якими «предки йшли до місць свого Хрещення», просив патріарх Філарет, голова УПЦ КП.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ