Захід розпочався із зачитання імен загиблих та молитви за всіх воїнів. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок нагадав хронологію заснування батальйону «Січ» та тернистий шлях підрозділу:

«Ми знали, в якому стані було військо і яким був його моральний стан. Потрібна була міцна стійка ідея, яка змогла би заохотити цих немотивованих вояків захищати Україну. І таким холодним свіжим струменем води стали добровольчі батальйони. У той час, коли потрібно було якнайшвидше формувати й готувати підрозділи для фронту, ми стикнулися зі зволіканням з боку керівництва держави. Доки тривала тяганина зі створенням «Січі», багато свободівців вирушали на фронт у складі інших підрозділів. Можу з упевненістю стверджувати, що свободівці служили чи не в усіх формуваннях.

12 червня 2014 року було офіційно підписано наказ про заснування батальйону «Січ». Ми на ходу шукали забезпечення та інструкторів, дехто з бійців розчаровувався та відходив. Та все ж за декілька місяців інтенсивного навчання батальйон вирушив на фронт. Першим місцем дислокації став Слов’янськ. Пізніше січовики пройшли усе пекло війни у Донецькій та Луганській областях. Ці хлопці й дівчата завжди прагнуть на передову, адже не бачать іншого варіанту, крім як очі-в-очі воювати з окупантом. Січовики не тільки справляються на відмінно із бойовими завданнями, але й ведуть просвітницьку роботу у школах, університетах, інтернатах. Саме так ми виграємо війну за свідомість українців. Бажаю нам всім перемогти і жити на своїй, Богом даній землі!».

Командир роти «Січ» полку «Київ» Максим Морозов зазначив: «Я пам’ятаю всі перипетії навколо батальйону, всі поламані машини, пам’ятаю внесок кожного народного депутата, кожного волонтера в розбудову нашого підрозділу. Вдячний січовикам та екс-січовикам за службу, бо ви довели, що гідні бути вояками!».

Заступник Голови ВО «Свобода» Руслан Кошулинський також виступив із вітальним словом:

«Хочу розповісти про один з епізодів політико-дипломатичних зіткнень, що відбувалися при формуванні батальйону. «Січ» довго не реєстрували. І в розмові зі мною на цю тему один із очільників держави виправдовувався: «Ти думаєш, ми будемо готувати армію для «Свободи»?». Для мене це було шоком, адже я знаю цих хлопців – вони рвуться на фронт, а шкури в цей час думають лише про свій інтерес. Ось вам різниця в світогляді!

Ваша мотивація, ваш стрижень – те, що робить вас безсмертними. Ви отримали новий фах, і дай Бог вам пізнавати цей фах настільки серйозно, щоби залишатися живими та рятували життя інших. Наше завдання – справедливий мир і тверда перемога. Куйте цю перемогу, а тверде плече побратимів у вас уже є!».

Командир «Легіону Свободи» Олег Куцин розповів про перші спільні чергування ОДЧ «Карпатська Січ» та січовиків:

«Ваша підтримка у Пісках була колосальною для «Карпатської Січі». Пам’ятаю перші бої, перші спільні чергування на позиціях, спільні вишколи для патріотів із Донбасу. В усіх цих випадках січовики показували себе справжніми побратимами, вправними вояками. Тож у третю річницю заснування хочу також побажати нам усім перемоги!».

Олег Тягнибок та командир роти «Січ» Максим Морозов нагородили січовиків іменними відзнаками, зокрема винятковою відзнакою бійців «Січі» – іменними перснями. Першим перснем батальйону «Січ» було відзначено Мирослава Мислу. Нагороду було передано командиру «Легіону Свободи» Олегові Куцину.

Також січовиків нагородили відомчими заохочувальними відзнаками МВС України та медалями від Київського міського голови.

ІА "Вголос": НОВИНИ