Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив нардеп від ВО «Свобода» Юрій Левченко.

Свободівець наголосив, що ця формація є знаковою у військовій історії України. «Так, саме з формування Першого Українського полку імені Богдана Хмельницького навесні 1917 року було розпочато відновлення українського війська. Слід наголосити на тому, що полк богданівців формувався із числа добровольців. Як і в новітній московсько-українській війні, сто років тому саме добровольці першими стали на захист суверенітету і територіальної цілісності України».

Нардеп наголосив, що так само, як і зараз, у далекому 1917 році Москва та її посіпаки в Україні саме в українських добровольцях вбачали найбільшу загрозу для себе. Саме тому під час Української революції майже одразу після створення першого українського полку окупанти здійснили спробу знищити добровольців.

«Так, 26 липня 1917 року на залізничній станції Пост-Волинський (тепер - Київ-Волинський) московські зайди з 2-го гвардійського та 17-го Донського полків із кулеметів розстріляли ешелон Першого Українського полку імені Богдана Хмельницького, вояки якого їхали на фронт. За твердженням історика Дмитра Дорошенка московські окупанти вбили 16 богданівців і 30 поранили, а сотник 7-ї сотні 2-го куреня Богданівського полку Іван Островершенко, очевидець трагічних подій, засвідчував загибель близько півтори сотні богданівців.

Утім, попри тяжкі втрати, полк Богданівців було збережено як боєздатний підрозділ. Вже в лютому 1918 року вояки Богданівського полку обороняли Київ від більшовицьких банд Муравйова, а у квітні того ж року у складі Запорізького корпусу під командуванням легендарного полководця Петра Болбочана визволяли Донбас і Крим від московських окупантів», - йдеться у дописі.

Свободівець зазначив, що для того, щоб збудувати гідне майбутнє для України - треба пам'ятати своїх героїв та надихатися їхнім прикладом!

У рамках заходу відбудеться виступ соліста рок-гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка.

Організатори заходу – Історичний клуб «Холодний Яр», ГО «Легіон Свободи», Київська міська організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

ІА "Вголос": НОВИНИ