Відповідна петиція з'явилася на сайті Київської міської ради.

«У зв'язку з тим що безконтрольно продаються та готуються страви на вулиці (хот-доги, шаурма та ін.), почастішали випадки харчовими отруєннями серед громадян. Ще така торгівля значно заважає вільному пересуванню біля зупинок громадського транспорту та станцій метро», – йдеться у петиції.

Торік у липні через сальмонельоз у лікарнях опинилися майже 90 людей. Усі постраждали в одеському Ізмаїлі, а напередодні отруєння їли шаурму. Тоді через спалах недуги в місті закрили 13 закладів громадського харчування, що торгували шаурмою, хот-догами та пиріжками, відзначає ТСН.

Утім, у Києві такі радикальні заходи підтримують не всі. Чимало киян люблять перекусити швидкою їжею. Продавці запевняють, що закуповують свіжі продукти і готують як для себе, тож вулична їжа є абсолютно безпечною.

Водночас ті, хто підтримують заборону такої торгівлі, нарікають на захаращення міста та антисанітарію, мовляв, продавці шаурми та хот-догів не миють руки.

Медики також категорично наголошують, що їсти вуличну їжу ризиковано.

«Біляші, пончики і навіть кукурудза, яка на вулиці теж готується. Ми не знаємо, чи миється обладнання, в якому воно повинно бути приготовлено. Де гарантія, що воно не буде зіпсованим до кінця терміну дня продажу. Небезпечно тим, що розвивається харчова токсикоінфекція або, як ми називаємо в побуті, отруєння. Так, є нудота, блювота, температура, діарея», – розповіла лікар-терапевт Наталія Гордієнко.

Наразі петицію про заборону вуличної їжі у столиці вже підтримали більше сотні людей. Щоб ініціативу розглянула міська рада, вона повинна набрати 10 тисяч голосів за 3 місяці.

Як писав «Вголос», у МОЗ назвали ситуацію зі спалахом ботулізму катастрофічною.

Як відомо, українські лікарні не отримують ліків від ботулізму з 2014 року. 

ІА "Вголос": НОВИНИ