На лінійці-реквіємі були присутні батьки та рідні героя, однокласники, побратими, а також свободівська родина на чолі з лідером ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком та комбатанти «Легіону Свободи» під керівництвом Олега Куцина.

Олег Афанас закінчив школу 2009 року, залишивши про себе найкращі згадки учителів та однокласників. Вони відзначають його серйозну й добру вдачу та потяг до точних наук і спорту. Після закінчення школи навчався в університеті та працював. А у вересні 2014 року став добровольцем та після проходження вишколу був зарахований до 81-ї окремої аеромобільної десантно-штурмової бригади на посаду снайпера 1-го відділення 2-го взводу розвідувальної роти.

Напередодні річниці загибелі Олега пам’ятну дошку відкрив брат загиблого вояка Віталій Афанас.

«Олег Афанас був справжнім героєм, який добре робив справу, яка є найнеобхіднішою саме в цей момент історії. У нього було десятки приводів повернутися додому, але він рвався на фронт, бо хотів довести до кінця кожну справу, що починав. Олег житиме стільки, скільки ми будемо про нього пам’ятати. І своїми вчинками продовжувати його справу, його життя», – промовив Олег Тягнибок, покладаючи квіти до меморіальної дошки.

Командир «Легіону Свободи» Олег Куцин із жалем сказав, що Олег Афанас – один із тих 37-и бійців «Легіону», які поклали найдорожче – своє життя – за Україну:

«Життя Олега було коротким, але воно є дороговказом для нас усіх, адже він встиг зробити багато, встиг зробити велику справу. Війна триває, і треба бути готовими до захисту України, як не вагався до цього стати Олег, очі якого дивляться зараз на нас із цієї меморіальної дошки».

Командир Київського «Легіону Свободи» Василь Зозуля відзначив, що Олег Афанас без вагань брав участь у Революції Гідності й без вагань пішов на фронт: 

«Його не треба було зваблювати зарплатами чи запрошувати з військкомату. Він пішов добровольцем. Свого часу окупаційна совєцька влада нав’язувала нам вигаданих героїв. Зараз у нас формується пантеон справді українських лицарів, що заплатили велику ціну за нашу незалежність. Один із них – Олег Афанас».

Серед промовців був і депутат Київської міської ради від ВО «Свобода» Володимир Назаренко, що також пройшов фронтові випробування. Він зазначив, що найкращим вшануванням памяті Олега Афанас є перемога у московсько-українській війні.

«Це й буде помстою кожного українця за Олега, за тисячі інших загиблих вояків. На місце одного воїна має прийти тисяча інших із готовністю боронити нашу землю. Тоді переможемо», – сказав Володимир Назаренко.

Лінійку-реквієм також відвідали представники Солом’янського районного військового комісаріату, міського відділу освіти.

Подія закінчилася піснею «Аеропорт» у виконанні Василя Лютого. Адже Олег Афанас – був одним із захисників ДАП.

Олег Афанас у складі розвідгрупи здійснив низку операцій, унаслідок яких було ліквідовано декілька ворожих опорних пунктів, відбито атаки ворожих дозорних груп, облаштовано більше десятка спостережних та вогневих точок точно. Олег Афанас постійно залучався до проведення розвідувальних операцій у тилу супротивника. Неодноразово призначався старшим групи. Завдяки високій професійній підготовці майстерно керував групою в тилу противника, було здобуто багато цінної інформації, проведено заходи щодо боротьби з ДРГ противника.

Загинув 23 квітня 2016 року під Авдіївкою, виконуючи розвідзавдання. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ