Проєвропейського політика звинуватили в агітації у день голосування через пости у соцмережах із закликом прийти до дільниць, пише ВВС Україна.

Біля мерії Кишинева другий день поспіль протестують прихильники пана Нестасе.

Другий тур виборів мера Кишинева відбувся ще 3 червня.

До нього потрапили кандидат від Партії соціалістів Іон Чебан та голова партії «Платформа Гідність і правда» Андрій Нестасе.

Як повідомлялося, Нестасе переміг, набравши більш як 52% голосів виборців. Його опонент отримав підтримку майже 48% голосів виборців.

Явка виборців склала менше 40%.

19 червня Суд Кишинева визнав недійсними результати виборів мера Кишинева через скаргу Партії соціалістів, яка звинуватила обраного мера в передвиборній агітації в день виборів.

21 червня Апеляційна палата Кишинева підтвердила рішення першої інстанції.

Нинішні вибори у Кишиневі дочасні. Попереднього очільника міста Доріна Кіртоаке арештували через звинувачення у корупції.

Після того містом керувало кілька виконувачів обов’язків.

Скасування результатів виборів означає, що нових позачергових вже не буде.

У Молдові місцеві вибори не можуть проводитися менше, ніж за рік до чергових виборів до місцевих органів влади, які повинні відбутися в червні 2019 року.

В цьому випадку виконувати обов'язки мера Кишинева продовжить Руслан Кодряну.

Після оголошення рішення Апеляційної палати Андрій Нестасе назвав його «злочином» і заявив, що у людей «безпосередньо крадуть вибори».

А відтак закликав людей готуватися до масових протестів.

«Крадуть не тільки наше майбутнє, але і майбутнє наших дітей. Закликаю вийти на протести, як це зробили вірмени, грузини проти своїх олігархів», – заявив Нестасе.

Комітет закордонних справ Європейського парламенту заявив про порушення демократичних стандартів у Молдові і закликав не допускати політичне втручання в судову систему і проведення виборів у країні.

ІА "Вголос": НОВИНИ