Про це повідомляє ТАСС із посиланням на агентство «Сіньхуа».

З 1 січня на такий крок пішла, зокрема, влада східнокитайського мегаполісу Шанхай і столиці провінції Хенань міста Чженчжоу.

У Шанхаї заборонено запускати феєрверки в межах кільцевої автомагістралі, яка оточує місто. За порушення заборони передбачається адміністративний штраф, який вже був накладений на одного з правопорушників – на 100 юанів (15,4 доларів) був оштрафований чоловік, який запускав салют у дворі одного з житлових комплексів у центрі міста.

Влада Чженчжоу за порушення заборони на святкову піротехніку передбачила штраф розміром до 500 юанів (77 доларів). У місті заборонено не тільки запускати феєрверки, але і виробляти, продавати і зберігати їх. Слід зазначити, що феєрверки, петарди, хлопавки та інша подібна піротехніка служать в Китаї не тільки для розваги, але й виконує важливу для багатьох китайців функцію – відлякують «злих духів». Протягом багатьох століть жодне свято та жодна важлива подія (включаючи, наприклад, відкриття нової компанії або заселення нового будинку) не обходиться без шумового піротехнічного оформлення.

На жаль, в сучасному Китаї смог і інші види забруднення навколишнього середовища стали небезпечніші для людини, ніж злі духи. Зокрема, в Пекіні та інших районах Північного Китаю з середини листопада практично щоденно відмічається перевищення норм забруднення повітря. У столиці в грудні два рази оголошували найвищий – червоний – рівень екологічної тривоги і кілька разів вводили інші підвищені рівні екологічної небезпеки у зв'язку з сильним смогом.

ІА "Вголос": НОВИНИ