Про це пише Еспресо із посиланням на The Verge.

Аж до 1980 року китайці вирощували свиней виключно у себе на задньому дворі. Але трохи більше 30 років тому країні довелося негайно модернізувати цю галузь, щоб впоратися із попитом на м'ясо швидко розбагатілого середнього класу.

Китай досяг в цьому такого успіху, що індустрію стали називати «свинячим дивом». Сьогодні в Піднебесній вирощують половину світового поголів'я – 700 млн свиней. Тепер, щоб краще поратися з цією «свинячою ордою», китайські фермери будуть використовувати штучний інтелект.

Китайський ІТ-гігант Alibaba підписав контракт з виробниками свиней Dekon Group і корму для худоби Tequ Group на розробку і впровадження ШІ-системи, яка дозволить стежити за багатомільйонним поголів'ям.

Зараз для цього використовують радіочастотну ідентифікацію – у кожної свині у вусі є RFID-мітка. Це надійний, але дуже трудомісткий спосіб, адже і встановлювати датчики, і відслідковувати їх потрібно в індивідуальному порядку.

«Коли стадо налічує 10 млн голів, ледь вдається порахувати, скільки поросят народжується кожен день, не кажучи вже про те, щоб прикріпити до вуха кожному RFID-позначку», – розповів прес-секретар Tequ Group Чжан Хайфен.

Угода з Alibaba вартістю в кілька мільйонів доларів передбачає заміну радіочастотної ідентифікації на технологію машинного зору. Ідея в тому, щоб відстежувати свиней за допомогою камер, які будуть вести облік худоби, орієнтуючись на клейма з ID на їх спинах.

Спочатку система буде тільки перераховувати свиней і поросят, але згодом Alibaba збирається її вдосконалити і запропонувати комплексні рішення. Наприклад, ШІ буде аналізувати показання інфрачервоних датчиків і співвідносити їх з руховою активністю свиней, і на цій підставі робити висновки про їх здоров'я і самопочуття.

Система розпізнавання голосу буде ще просунутішою. Наприклад, ШІ по виску поросяти зможе визначити, що його випадково придавила велика свиня (це допоможе запобігти передчасній смерті 3% поросят щорічно). А якщо система вчасно відстежить кашель в стаді, це дозволить уникнути епідемії.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ