Припускають, що популяцію цих приматів люди знищили ще кілька століть назад, повідомляє BBC.

«Високотехнологічне комп'ютерне моделювання показує, що знайдена мавпа - це новий вид, який належить до родини гібонових, що зник приблизно кілька століть тому. На думку вчених із Лондонського зоологічного товариства, вимерлий гібон, який отримав назву Junzi imperialis, може бути першим, який зник безпосередньо внаслідок дій людини», - йдеться у повідомленні.

Череп мавпи, який знайшли в китайській гробниці

Як зазначив провідний автор дослідження доктор Самюел Торвей, досі вважалося, що жоден із видів мавп не вимер внаслідок полювання або втрати природного середовища, але відкриття Junzi змінює це уявлення.

Могила, і, ймовірно, мавпа, можливо, належали пані Ся, бабусі першого імператора Китаю Цинь Шихуанді, який правив в III столітті до нашої ери і наказав побудувати Велику китайську стіну і знамениту теракотову армію. У китайській культурній традиції гібони вважалися благородними тваринами, і їх тримали як престижних домашніх тварин.

Гібони - найменші мавпи, які проживають в тропічних лісах Азії. Вони відомі своїми «піснями» і здатністю розгойдуватися на верхівках дерев за допомогою своїх довгих лап. Більшість видів гібонів знаходяться під загрозою зникнення через знищення лісів, полювання та незаконну торгівлю.

ІА "Вголос": НОВИНИ