Про це заявив прем'єр-міністр Латвії Маріс Кучінскіс, передає LNT.

«За антидержавні дії країна буде карати по всій суворості закону», – заявив він, додавши, що такі дії «покажуть державну позицію Латвії».

Кучінскіс зазначив, що ставлення правоохоронців до активістів «не є і не буде» обмеженням свободи слова в країні.

Прем'єр також розповів про причини затримання проросійських активістів Олександра Гапоненка та Володимира Ліндермана. За його словами, поліція безпеки отримала інформацію про «вкрай антидержавну діяльність», пов'язану з акціями протестів проти реформи шкіл нацменшин.

8 травня поліція затримала Ліндермана в рамках розпочатого 18 квітня кримінального процесу за ознаками злочинів, за які передбачена кримінальна відповідальність за розділом 10 Кримінального закону «Злочини проти держави», а також інших кримінальних злочинів. 

Ліндермана затримали у зв'язку з промовою, яку він виголосив 31 березня на зустрічі, організованій Російським союзом Латвії та Штабом захисту російських шкіл. У своїй промові Ліндерман виступив проти ліквідації освіти російською мовою. Ризький суд вирішив арештувати Ліндермана.

20 квітня у рамках розпочатого 4 квітня кримінального процесу про дії, спрямовані проти державного суверенітету, територіальної цілісності Латвії, державної влади або державного ладу, було затримано керівника незареєстрованої організації «Конгрес негромадян» Олександра Гапоненка.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ