Про це заявив прем'єр-міністр Маріс Кучінскіс, передає Delfi.

«Зараз ні у мене, ні у інших посадових осіб немає ніяких підстав втручатися в роботу БПБК. Відомство діє професійно і точно. Як тільки керівництво БПБК визнає за необхідне надати суспільству інформацію про хід слідства, це негайно буде зроблено. Уряд повністю довіряє антикорупційному бюро і готово надати всю необхідну підтримку, не допускаючи ніякого втручання в роботу БПБК», - повідомив Кучінскіс.

А також зауважив, що він як прем'єр-міністр разом із міністром фінансів і урядом стежить за тим, щоб Банк Латвії повноцінно і якісно виконував всі свої зобов'язання.

Прем'єр наголошує, що немає ніяких ознак, що свідчать про загрози для фінансової системи Латвії.

Як відомо, у п'ятницю, 16 лютого, співробітники БЗБК провели обшуки в кабінеті Рімшевича і в його будинку. В цей же день правоохоронці затримали бізнесмена Маріса Мартінсонса.

За даними ЗМІ, слідство, що зв'язує імена Рімшевича і Мартінсонса, розглядає три протиправних дії: вимагання хабара для посадової особи, вимагання групою осіб за попередньою змовою і посередництво при дачі хабара.

Слідчі підозрюють, що в Латвії в сфері організованої злочинності діє група, члени якої розділили сфери діяльності. Використовуючи службове становище і політичний вплив, група, можливо, вимагала хабара, в тому числі і у кредитних установ.

Відповідно до латвійського законодавства, Сейм може звільнити президента Банку Латвії з посади тільки в тому випадку, якщо отримано його особисту заяву. Також президент Банку Латвії може бути звільнений, якщо він скоїв порушення, які вважаються серйозними за статутом Європейського центрального банку, але тільки після того, як вступить в силу обвинувальний вирок.

ІА "Вголос": НОВИНИ