[media=152564,152565] 

Минулого тижня в самому серці лондонського Уест-Енду на вулиці Bird Street ввели в експлуатацію новий відкритий торговий центр. У своєму прес-релізі компанія повідомила, що «відвідувачі зможуть насолоджуватися покупками і ресторанами на майданчику, який демонструє новітні стійкі технології», - пише ecotechnica.

Енергогенеруюча пішохідна доріжка Pavegen працює за рахунок зміни опору матеріалу під дією стиснення (розтягування) або інший деформації. При цьому виникає електромагнітна індукція, яка перетворюється в кінетичну енергію, яка, в свою чергу, потім може бути використана для живлення інфраструктурних об'єктів і електроніки. Таким чином покриття здатне виробляти енергію від кроків пішоходів, що проходять по ньому.

У випадку вулиці Bird Street енергія надходитиме на живлення декоративного освітлення, створення природних звуків співу птахів і зарядки гаджетів. «Розумна» вулиця також впроваджує та інші інноваційні стійкі технології, включаючи лавки Airlabs ClearAir, які очищають навколишнє повітря від двоокису азоту. Крім того, поверхні розташованих уздовж дороги предметів покриті фарбою Airlite, яка очищає повітря від оксидів вуглецю і бактерій. Автори проекту впевнені, що така вулиця може стати початком створення аналогічних ініціатив в містах по всьому світу.

Рішення, подібні доріжці Pavegen – всього лише один з прикладів новітніх розробок, здатних генерувати енергію. Наприклад, вже існує технологія, за допомогою якої можна отримувати енергію від тепла і рухів людського тіла.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ