[media=144630,144631,144632,144633] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Пікет організували ВО «Свобода», «Народний контроль» та «Правий Сектор».

«У час, коли Україна воює, коли на східних теренах є російський агресор, поляки, які позиціонують себе як союзники України, дозволяють речі, які можна трактувати, як ніж у спину. Вони приймають зміни до законів, які фактично криміналізують бандерівську ідеологію», – заявив очільник луцької «Свободи» Микола Федік. Він наголошує, що зміни втручаються у суверенність України.

Заступник голови облради свободівець Олександр Пирожик зауважив, що зміни приймали крадькома і вночі, як свого часу Кучма і Янукович. А це – негідно і підло.

Насамкінець учасники пікету передали резолюцію у польське консульство з вимогою до польського президента не підписувати ганебні зміни.

Як писав «Вголос», сьогодні націоналісти прийшли до консульств Польщі в Одесі, Харкові та Луцьку із протестом проти так званого закону «про заборону бандеризації».

Аналогічну акцію протесту націоналісти організували під консульством Польщі у Львові. Також патріоти вийшли на пікет посольства Польщі у Києві.

Нагадаємо, 3 лютого народні депутати від ВО «Свобода» та Національного Корпусу підготували проект звернення Верховної Ради України до польської влади у зв'язку з ухваленням антиукраїнського закону.

Раніше віце-прем'єр міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що дзеркальна відповідь на польський закон про покарання за «заперечення злочинів ОУН та УПА» була б «примітивною, негідною та контрпродуктивною».

Як писав «Волос»,  26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Законопроект складається з двох частин.

Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення «злочинів» українських націоналістів та українських організацій, які «співпрацювали з Третім рейхом».

У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про «польські табори смерті». 

Тривалий час поляки боролися проти використання фраз на кшталт «польські табори смерті», які означають, що Польща, хоча б частково, відповідає за табори, де мільйони людей, здебільшого євреїв, були вбиті нацистською Німеччиною. Табори були побудовані та експлуатувалися нацистами після вторгнення до Польщі у 1939 році.

МЗС України, реагуючи на цей закон, заявило, що «глибоко стурбоване» фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону і попросило не зображати українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ