[media=148638,148639,148640] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Попрощатися із загиблими прийшли родичі ув'язнених, представники громадських організацій, влади, небайдужі лучани.

Священнослужителі відспівали панахиду за невинно розстріляними в'язнями Луцької тюрми.

«На цьому місці нас зібрала трагічна і сумна подія... Ми зібрались, щоб вшанувати невинно убієнних. Тих людей, які мали мужність говорити що думали, вірити в майбутнє України, любити свою землю, підтримувати наші традиції. Їх вбили підступно: спочатку їх ув'язнили, а потім – убили», зазначив виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.

За словами краєзнавця Сергія Годлевського, у могилі – останки 110 в'язнів. Лише п'ятьом із них було за 50 років, решта – молодь: «Ми хоронимо їх, як перших християн. Для всіх спільно викопали могилу, обмурували, зробили гробницю і покрили її білим саваном. Усі ці люди, які були різних національностей, сьогодні стали братами, разом обійнялися і лягли в один гріб».

«Цих людей знищили за Україну. Серед них були ті, хто не сприймав радянського режиму. Якби вони вижили, то обов'язково боролися б у лавах УПА. Тут свого часу «сидів» і Євген Коновалець. Радянській владі було важливо приховати цю правду. Півсотні тих, хто вижили, змушували підписати зізнання, що їх визволили німці», – зазначила представниця Українського інституту національної пам'яті Леся Бондарук.

Насамкінець присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання, запалили лампадки і виконали гімн.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ