Про це йде мова у проекті рішення «Про використання революційного прапора ОУН на території міста Луцька», внесеному фракцією ВО «Свобода».

У проекті рішення зазначено:

«1. Рекомендувати підняття біля адміністративного будинку Луцької міської ради, а також на будівлях, у яких розміщуються органи місцевого самоврядування, революційного прапора ОУН у певні дати, пов’язані із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшануванням пам’яті Героїв, згідно з додатком.

2. На знак вшанування пам’яті Героїв національно-визвольних змагань революційний прапор ОУН піднімається в траурному оформленні – у цьому випадку до верхньої частини древка або флагштока прапора прикріплюється чорна стрічка.

3. Рекомендувати керівникам підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, громадських об’єднань міста Луцька вивішувати революційний прапор ОУН на будівлях у дні, затверджені в додатку до цього рішення».

Перелік дат, під час яких пропонується піднімати червоно-чорний прапор, стосується основних подій національно-визвольної боротьби 20-го століття та пам’ятних дат: 1 січня, 3 лютого, 5 березня, 21 травня, четверта неділя травня, 14 червня, 30 червня, 30 липня, 14 жовтня.

«Сейм Республіки Польща 26 січня 2018 року ухвалив пакет законів, зокрема зміни до «Закону про Інститут національної пам'яті ‒ Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів, спрямованих проти України та українців. Заборона «бандерівської ідеології» ‒ це заперечення права українців на власну державність і національну гідність. У своїй політиці агресивного реваншизму та односторонньої ревізії історії депутати Сейму дійшли до заборони називати польські катівні на кшталт Берези Картузької (де мордували і страчували українців, білорусів, литовців, євреїв та представників інших національностей) «концентраційними таборами». Вони дійшли й того, що територію Галичини називають «Східною Малопольщею» та забороняють згадувати про факти співпраці польського уряду з Третім Рейхом (зокрема, під час розподілу Чехословаччини)! Це ще раз свідчить про цинічні подвійні стандарти польської верхівки. Такі рішення польського Сейму ‒ це безпрецедентна образа, що відбулася на тлі спроб України відновити добросусідські відносини з Польщею. Бачимо, як союз України та Польщі ‒ ядро Балто-Чорноморської осі ‒ опиняється під загрозою через дії польських корисних ідіотів Кремля та бездіяльність української влади», - йде мова у пояснювальній записці.

Автори рішення наголошують, що воно дозволяє публічно задекларувати позицію міської ради, як представницького органу, що покликаний відображати волю та настрої лучан.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ