Про це йшлося під час засідання комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту, інформує власкор «Вголосу».

Голова комісії «свободівець» Микола Федік зазначив, що усі районні ради краю та Волинська обласна рада підтримали звернення, натомість депутати Луцькради виявилися нездатними дати адекватну відповідь на звинувачення українців у геноциді. Відтак, проект рішення вирішили подати повторно, адже «назвавши боротьбу українців за свою незалежність геноцидом, Польща поставила під сумнів основоположне право кожного народу на самовизначення та опір агресорам і окупантам».

У проекті рішення депутати вимагають:

1. Від Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради України Андрія Парубія – перестати замовчувати порушені питання і на державному рівні дати адекватну відповідь звинуваченням українців у геноциді.

2. Від Верховної Ради України – ухвалити рішення, в якому: – визнати факти, що носять ознаки масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння з метою зміни етнічної карти регіону; – засудити операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі; – засудити багатовікову колоніальну, загарбницьку політику польської держави Річ Посполита, яка прагнула не допустити права української нації на самовизначення та здійснювала політику національного і соціального гноблення; – закликати польську сторону будувати відносини на принципах рівноправності, примирення та порозуміння.

3. Від Кабінету Міністрів України – розглянути питання щодо: – створення експертної групи з істориків та громадських діячів щодо пошуку польсько-українського порозуміння; – належного реагування на прояви ксенофобії щодо українців на території інших країн, зокрема у Польщі; – проведення належної інформаційної політики у питаннях висвітлення в інших країнах правдивої історії української національно-визвольної боротьби у ХХ столітті.

ІА "Вголос": НОВИНИ