[media=138625,138626,138627,138628,138629] 

Про це інформує власкор «Вголосу».

У фестивалі взяли участь понад 3 тисячі учнів, гості з різних куточків України. Почесним учасником заходу став директор Національного еколого-натуралістичного центру, доктор педагогічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Володимир Вербицький. Основна мета фестивалю – популяризація позашкільної освіти загалом та екологічної освіти зокрема як важливої складової формування світогляду підростаючого покоління.

У перший день роботи фестивалю відбулося урочисте вручення державних та відомчих нагород представникам закладів позашкільної освіти України. Так, директор Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Валентина Остапчук отримала медаль Академії педагогічних наук України «Костянтина Ушинського» за значні досягнення в галузі педагогічної і психологічної наук, особистий внесок у розвиток української освіти.

Другий день був присвячений центральній події фестивалю - Всеукраїнському молодіжному хакатону «XREALITYHACK 2018». У його рамках відбулося визначення кращих екологічних проектів, технічних та інженерних рішень, презентованих учнями. Гран-прі здобув проект «Конструювання зарядного пристрою з елементом Пельтьє для екстреної підзарядки телефону» (автор – Ковбасюк Ярослав, учень Тарутинського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ліцей - ДНЗ» Одеської області).

Крім того, у Центральному парку Луцька проходили численні заходи: квест, майстер-класи, функціонувало містечко майстрів та проводили конкурс-огляд духових оркестрів за усіма напрямками позашкільної освіти. Також педагоги та чиновники мали змогу обговорити проблематику розвитку позашкільної освіти в рамках дискусійної панелі «Громада і позашкільна освіта: співпраця для забезпечення якості освіти».

«У Луцьку відбулася подія історичного значення – відзначення 100-річчя позашкільної освіти України, яка об’єднала усі профільні напрямки позашкільної освіти. Делегація еколого-натуралістичного спрямування була найчисленнішою на Всеукраїнському фестивалі дитячої творчості. Адже участь в ній брали представники еколого-натуралістичних центрів з усієї України.

Центральною подією фестивалю стало проведення першого Всеукраїнського молодіжного хакатону, який від першого гуртка до наукового дослідження саме з Волині. У заході взяли участь команди дітей з 16-ти міст України. Для Волинського обласного еколого-натуралістичного центру організація першого хакатону виявилася непростою, але цікавою і відповідальною справою. Адже ми були першопрохідцями. Хакатон – це наукове дослідження дітей, яка покликане продемонструвати практичне його втілення в конкретні ідеї. Завдяки підтримці науковців зі Східноєвропейського університету нам вдалося провести його за один день і на високому рівні.

Крім того, у центральному парку Луцька область презентувала свої містечка. Містечко екологів називалося «Екологічний дивосвіт». Ми представляли бджільництво, вироби з глини, виставку картин зі сміття, яку виготовила студія «Чарівний пензлик». Це свого роду екологічна просвіта у дії. Зробити нашу планету красивою ми можемо лише завдяки поширенню знань», - розповіла про фестиваль директор Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Валентина Остапчук.

Також на фестиваль завітали представники об’єднаних територіальних громада, яких зацікавили перспективи розвитку позашкільної освіти в умовах децентралізації.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ