Про це повідомляє власкор «Вголосу».

«Податкова інспекція на підставі рішення міської ради примусово переводить таксистів (КВЕД 49.32 Надання послуг таксі) на другу групу платників єдиного податку. При цьому розмір щомісячних податків складе 1344 грн. (для порівняння податки для першої групи складуть 512 грн.) У податковому кодексі чітко прописано, що до першої групи відносяться самозайняті особи (підприємці без найманих працівників), оборот складає не більше 300 000 грн./рік, та які надають побутові послуги населенню. Мова йде про таксі - легковий автомобіль, не маршрутка. Ми працюємо самі на себе, оборот складає навіть не половину граничного, підприємств не обслуговуємо, це індивідуальний транспорт», – зазначив у петиції лучанин Микола Воробйов.

Петицію підписали 308 осіб із 300 необхідних, тож її розглянули у міськраді.

Заступник міського голови Луцька Тарас Яковлев повідомив, що відповідно до рішення Луцької міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку» для підприємців, які здійснюють діяльність за класифікацією економічної діяльності 49.32 «Надання послуг таксі», ставка єдиного податку становить 20% мінімальної заробітної плати на 1 січня календарного року. 
Згідно зі ст.291 Податкового кодексу України до першої групи спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності належать платники єдиного податку: фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень. Послуг таксі в цьому переліку немає. 

«Міською радою розглядається питання звернення до Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України щодо розширення переліку видів діяльності для 1-ої групи платників єдиного податку. Також вивчається питання можливості зменшення ставок єдиного податку для платників 2-ої групи, які затверджені рішенням Луцької міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку», – додав він.

ІА "Вголос": НОВИНИ