Про це йдеться в ухваленій резолюції, інформує власкор «Вголосу».

Зазначимо, що сьогодні у Луцьку за участю науковців, експертів, представників місцевої влади та зацікавленої громадськості Волинської, Львівської, Рівненської та Тернопільської областей відбувся круглий стіл на тему антиукраїнської пропаганди, яку здійснює Польща, маніпулюючи історичними фактами.  За підсумками роботи було ухвалено відповідну резолюцію.

У документі наголошується, що упродовж останніх років Польща послідовно і системно здійснює ревізію історії та створює власний міф про Волинь у роки Другої світової війни.

«Всупереч історичним фактам, на Україну намагаються покласти відповідальність за дії, який творила польська Армія Крайова та інші польські збройні формування на території Волині і які призвели до величезних жертв серед мирного населення. Змусити українців відчувати комплекс провини за те, що вони боролися за власну державу проти різних окупантів на власній етнічній території, у т.ч. – проти Польщі. І водночас – приховати власні злочини, замовчати історичну правду про багаторічну польську окупацію, колонізацію українських земель».

Також відзначається, що антиукраїнська пропаганда в Польщі давно вже стала системною державною політикою, а наріжним каменем цієї антиукраїнської пропаганди стали події, пов’язані з однобоким, виключно вигідним польській стороні трактуванням подій 40-х років ХХ століття. Все це відбувається на фоні пасивності і байдужості української влади.

«Вважаємо, що адекватною реакцією української влади на антиукраїнську пропаганду в Польщі були хоча би спроби законодавчо визнати факт окупації України Річчю Посполитою та закріпити за Армією Крайовою статус загарбника. Це дало би змогу здійснювати подальші кроки, спрямовані не лише на захист територіальної цілісності України, а й на захист нашої національної гідності та самоповаги. Це дало би додаткові політичні та юридичні механізми вимагати скасування скандальних пунктів польського закону про ІПН, які ставлять під сумнів право українців на власну державу.

Ми, учасники круглого столу «Волинь-43» – складова антиукраїнської пропаганди Польщі», вимагаємо від української влади дієвіше відстоювати наші національні інтереси в питаннях історичної правди і пам’яті. Нерішуча позиція влади несе пряму загрозу територіальній цілісності і національному суверенітету України. Настав час на законодавчому рівні засудити політику колонізації, пацифікації та асиміляції українців. Визнати факт багатолітньої окупації України Польщею. Законодавчо закріпити кримінальну відповідальність за публічне заперечення злочинів польських окупантів на території України. Лише тверда, принципова позиція української влади гарантує захист українських інтересів і припинення подальшої ескалації українофобських настроїв у Польщі».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ