Лише на капітальний ремонт міських доріг цьогоріч із бюджету Львова передбачено 740 мільйонів гривень. Замовниками таких робіт є або управління житлового господарства Львівської міської ради, або ЛКП «Львівавтодор». Облаштуванням міжквартальних доріг, ямковими ремонтами або ж облаштуванням заїздів у двори, опікуються районні адміністрації міста.

«Улюбленці» мерії – турецька фірма «Онур» і «Будівельно-монтажне управління №1». Саме їм дістається ласий шматок бюджетних грошей. Для прикладу, «Будівельно-монтажне управління №1» ремонтуватиме вулицю Пластову. Втім, репутація підприємства, м’яко кажучи, не ідеальна.

У листопаді 2016 року Залізничний відділ поліції відкрив проти цієї компанії кримінальне провадження. Її підозрюють у «підписанні завідомо неправдивих актів виконаних робіт, зокрема завищення об’ємів виконання робіт та завищення вартості будівельних матеріалів». В ухвалі суду йдеться про ремонт вулиці Виговського, 24. За підозрою поліції, близько третини коштів, які виділили на ремонт, просто привласнили.

Однак, заступник директора міського департаменту житлово-комунального господарства Олександр Одинець проблеми в цьому не вбачає:

«Я не знаю, чи там вже є завершені всі слідчі дії. Я думаю, що, оскільки ще немає вироку суду, - говорити про якусь вину ми фактично зараз не можемо», - відповів він.

Серед контрактів на ремонт доріг в Галицькому районі є компанія - «ГрантЗахід». І хоча її створили у липні минулого року, вона вже спромоглась отримати підрядів щонайменше на 15 мільйонів гривень. У райадміністрації відповідь проста, мовляв – це все – за результатами відкритих торгів.

Ще один фігурант кримінальних проваджень – фірма «Гаранстпецбуд». Відомою вона стала завдяки своєму неякісному ремонтові тротуарів на проспекті Свободи. Та найбільше підрядник «відзначився» під час ремонту вулиці Нечуя-Левицького. У травні 2017-го поліція відкрила кримінальне провадження через розтрату бюджетних коштів. Суди у цій справі тривають й досі.

Не краща ситуація і в Шевченківському районі. Тут серед підрядників - ще одна фірма, що також фігурувала у корупційних скандалах. Йдеться про Корпорацію «Комунальник». Заснована вона трьома ТзОВ - «Західбуденергозбереження», компанією «Комунальник» та «Облсількомунгосп». Тарас Цюра - виконавчий директор останньої, водночас - і генеральний корпорації «Комунальник». Об”єднує фірми й те, що вони ремонтують два парки на замовлення міськради - Замарстинівський та парк 700-річчя. Спільною для обох є і участь в кримінальних провадженнях щодо розтрати бюджетних коштів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ