У І півріччі 2018 року діяла 31 обласна цільова програма, повідомили у прес-службі Львівської облради. Розпочато фінансування по 30 програмах. Загальний річний обсяг фінансування для 30 програм становить 1 550 304 тис грн (у 2017 році – 897 300 тис грн).

На перше липня профінансовано 364 394 тис грн, що становить 23,6% від загального обсягу фінансування.

Голова бюджетної комісії Олег Домчак звернув увагу на те, що у 2017 році за відповідний період рівень виконання обласних програм складав 22,6%. «Проте на поточний рік програми прийняті у грудні – січні 2017 року, а не в березні – квітні у 2017-му як було у минулому році», - сказав він.

Найбільше профінансовано програми:

Комплексна програма надання меддопомоги – 52140 тис грн (30%);

Покращення матеріального стану учасникам АТО – 6820 тис грн (25,7%);

Соціальна підтримка населення – 27082 тис грн (54,7%);

Енергозбереження для населення – 7695 тис грн (42,8%);

Цивільний захист населення – 23920 тис грн (85,1%);

Програма вивезення ТПВ – 97 680 тис грн (33,2%);

Лісового господарства – 5000 тис грн -100 %;

Підвищення конкурентноспроможності – 1148 тис грн (38,2 %);

Спортивний майданчик - 13200 тис грн (66%), але низькі касові видатки (317,3 тис. грн) з обласного бюджету1508 тис грн з місцевих бюджетів).

Комісія під час засідання заслухала головних розпорядників коштів обласного бюджету в рамках виконання профільних програм. Депутати вирішили за результатами 9 місяців ще раз заслухати питання реальної економії коштів за результатами електронних закупівель, рішень головних розпорядників щодо перерозподілу зекономлених коштів.

До слова, економія коштів за результатами проведення процедур державних закупівель в рамках обласних програм у І півріччі становить 1540 тис грн.

За результатами розгляду звітів були висловлені зауваження до виконання низки обласних цільових програм з низькими відсотками виконання:

-за Програмою розвитку територій;

-за Програмою «Електронна Львівщина»;

-за Програмою міжнародного співробітництва;

-за Програмою енергозбереження для бюджетної сфери Львівщини;

-за Програмою газифікації населених пунктів профінансовано.

-за Програмою розвитку доріг фінансування;

-за Програмою розвитку освіти Львівщини;

-за Програмою вивезення ТПВ.

Крім того, членів комісії викликала занепокоєння ситуація щодо низького відсотка фінансування Програми соціально-економічного розвитку в частині Програми капітального будівництва.

За поданою обласною державною адміністрацією 15 серпня інформацією, депутатами було звернуто увагу на те, що рівень фінансування Програми капітального будівництва складає 32%. Проте, якщо відняти 53 млн грн, спрямованих на Перинатальний центр, то процент фінансування інших важливих загальнообласних об’єктів та тих, які розташовані на територіях, становить лише 11%. При цьому на рахунках департаменту фінансів ОДА налічується близько 60 млн грн, які не спрямовані замовникам будівництва.

Так, членами комісії наведено приклади об’єктів, стосовно будівництва (реконструкції) яких підписані угоди з підрядниками, наявні усі дозвільні документи, виконані роботи, проте з незрозумілих причин не здійснюється фінансування коштів з обласного бюджету.

Враховуючи викладене, члени комісії одноголосно підтримали ініціативу депутата обласної ради п. Ольги Шайдулліної щодо розгляду проекту рішення «Про виконання обласного бюджету Львівської області і Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області за 9 місяців 2018 року» під час сесії Львівської обласної ради.

Підсумовуючи члени комісії констатували, що у І півріччі відсоток фінансування програм є низький, зважаючи, що всі обласні програми були затверджені ще в грудні минулого року.

Зауважимо, що члени комісії подякували департаменту економічної політики Львівської ОДА за якісно підготовлений звіт про виконання Стратегії розвитку гірських територій Львівської області за I півріччя, яка стала каталізатором для ініціювання напрацювання відповідної програми на загальнодержавному рівні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ