Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода»

«Беззаперечним є факт правонаступництва України від Української Народної Республіки. Та, на жаль, на законодавчому рівні дотепер не визнано ні правонаступництво України щодо Української Народної Республіки, ні сам факт окупації України в 1921-1991 роках», - зазначає Олег Панькевич.

У зверненні свободівців йдеться, що 22 січня 1918 року було видано IV Універсал, яким проголошено незалежність УНР, яка мала всі ознаки незалежної держави, а саме, власні державні кордони, військо, органи влади, законодавство, грошову одиницю, державні символи, здійснювала самостійну зовнішню політику, була повноцінним суб’єктом міжнародного права.

«Унаслідок бойових дій Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки (РСФРР) впродовж 1917-1921 років проти УНР територія України була окупованою аж до 23 серпня 1991 року.

Після окупації території України більшовицькою Росією за кордоном був утворений Уряд УНР у вигнанні - Державний центр УНР, який виконував свої функції в еміграції до відновлення незалежності Української Держави та формування легітимних органів влади. Зокрема, 22 серпня 1992 року Державним центром УНР було здійснено акт передачі повноважень УНР та атрибутів державної влади УНР (прапор, державна печатка та президентські клейноди) новообраному Президентові України.

Отже, беззаперечним є факт правонаступництва України від Української Народної Республіки.

На жаль, на законодавчому рівні дотепер не визнано ні правонаступництво України щодо Української Народної Республіки, ні сам факт окупації України в період 1921-1991 років.

Беручи до уваги вищевикладене, ми, депутати Львівської обласної ради, вимагаємо невідкладно ухвалити Закон України «Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки», в якому:

проголосити, що Україна є правонаступницею Української Народної Республіки;

визнати, що у період з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року Україна мала правовий статус окупованої країни;

визнати, що Україна не є відповідальною за злочини, скоєні тоталітарним комуністичним режимом в період окупації її території з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року;

встановити, що Російська Федерація як правонаступниця колишнього СРСР є винною у злочинах, скоєних проти українців тоталітарним комуністичним режимом в період окупації території України з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року», - зазначено в зверненні.

Зазначимо, що сьогодні у Верховній Раді нардепи-націоналісти зареєстрували законопроект «Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки».

ІА "Вголос": НОВИНИ