Про це сьогодні під час прес-конференції заявив координатор проекту «Profrights», виконавчий директор аналітичного центру «CEDOS» Єгор Стадний, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, 19 порушень зафіксовано в навчальних закладах Львова, решту – у вишах області.

Зокрема, активісти проекту довели, що хабарі брали у Львівському національному аграрному університеті, Львівській комерційній академії, Дрогобицькому державному музичному училищі ім. В. Барвінського.

«Ми розробили єдину всеукраїнську базу даних «Рrofrights.org», до якої збираємо всю інформацію про порушення прав студентів і викладачів. Станом на сьогодні в нашій базі зафіксовано 337 порушень. Ще понад 100 фактів перевіряємо. Здебільшого порушення стосуються хабарництва, недотримання правил проведення конкурсів на вакантні посади, трудових прав викладачів, прав студентів на обрання дисциплін, на гуртожиток тощо. Після ретельної перевірки кожного повідомлення, у разі його підтвердження, інформацію викладаємо на сайт», – пояснив Єгор Стадний.      

Окрім того, Єгор Стадний наголосив на тому, що учасники проекту залишають за університетами можливість виправити будь-яке порушення.

«Загалом виші виправили 9 порушень. Це сигналізує про те, що окремим навчальним закладам не байдуже, що їм болить. Своєю чергою, запевняємо, що в разі усунення порушення і після того, як університет надасть нам докази цього, ми змінимо статус порушення на «виправлено», – запевнив він.

За словами Стадного, будь-хто може зайти на сайт і заповнити форму, у якій вказати інформацію про порушення. Протягом 2-3-х днів учасники проекту перевірятимуть інформацію.

«Перевірити інформацію непросто. Для цього ми використовуємо різні способи: просимо надати докази, шукаємо альтернативні джерела інформації. І лише після цього додаємо порушення до бази», – сказав координатор проекту.

Він також акцентував увагу на тому, що люди здебільшого остерігаються вказувати на сайті реальну поштову адресу. «Люди бояться залишати свої поштові скриньки. На жаль, є такі острахи. Утім ми гарантуємо всім анонімність», – запевнив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ