Поки усі дотичні до справи структури перекидають вину одна на одну, забудовник вперто веде роботи, тож уже зовсім скоро від історії може нічого не залишитись.

Роботи веде таємничий власник суміжної будівлі, що на вул. Староєврейська, 9. Цей будинок, як розповіла представник мешканців Площі Ринок, 16 Ірина Бабій, невідомий власник перебудував у готель, а тепер прагне зробити ресторан у спільному дворі.Щодо незаконного будівництва у центральній частині міста міліція уже порушила кримінальне провадження. Як повідомив під час сьогоднішньої прес-конференції Сергій Зюбаненко, начальник Львівського міського управління ГУ МВСУ у Львівській області, забудовника попросили на час перевірки зупинити проведення будь-яких дій. Однак роботи і досі тривають.

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко стверджує, що забудовник веде роботи незаконно, оскільки досі не надав жодного дозволу. Попре це вона запевняє, ані виконавчі органи Львівської міської ради, ані депутатський корпус, ані мер не можуть зупинити незаконне будівництво, бо не мають таких повноважень.

«Щоб зупинити будівництво треба мати повноваження. Повноваження має Інспекція Держархбудконтролю, вона може зупинити. Хтось може призупинити роботи, може це належить до повноваження міліції, непевно це теж належить до повноважень суду. Органи охорони історичної спадщини місцевого самоврядування не мають не тільки повноважень зупинити будівництво, вони не можуть витребувати від забудовників якісь документів. Наші повноваження, щодо пам’яток національного значення, зводяться до повідомлення вищих органів про це», – наголосила чиновник.

Варто зауважити, що у мерії досі не можуть з’ясувати хто є забудовником. Усе що відомо на сьогодні – роботи веде ОСББ «Староєврейська, 9».Журналісти вказали Сергію Зюбаненку, що у ЗМІ вже давно крутиться інформація, нібито забудовником є Григорій Козловський, однак міліція і досі не перевірила цю інформацію.

У відповідь Зюбаненко зазначив, що у рамках  кримінального провадження не може озвучувати прізвища, які мають  дотичність до справи. Однак в наданих забудовником документах, прізвище Козловського не фігурує.

Натомість, правозахисник Андрій Миськів заявив, що слова про те, що міська влада не може дати раду незаконному будівництво є балачками.

«Коли є зацікавлений міський голова в тому, щоб зупинити щось, то непевно, він може це зробити. В нас є прокуратура, яка зупиняє будь-які ухвали, є і інші органи. Комусь не вигідно зупинити будівництво, бо там, де йдуть великі гроші не цікаво щось зупиняти. Нас годують байками. Міська рада вчергове показує, що не може справитись з елементарним сусідським конфліктом, то для чого така влада», – заявив він.

Попри те, що справа незаконного будівництва на Площі Ринок, 16 в місті уже набула резонансу, нею активно цікавляться журналісти, міліція, влада міста, забудовника це не лякає – він і надалі будує ресторан в подвір’ї будинків. Тож можна припустити, коли влада придумає, як зупинити будівництво, воно уже буде завершене і історична пам’ятка перетвориться у генделик.

Як зазначила Лілія Онищенко, під час реконструкції будинку на Староєврейській,9 у готель, забудовник вже знехтував історичною пам’яттю, там імовірно були старі мури, на сьогодні вони уже знищені.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ