[media=93991,93993,93995,93997,93999,94000] 

Основною темою зборів стала конституційна реформа та самоврядування на Галичині. Учасниками зборів стали громадські активісти, представники місцевого самоврядування, експерти.

«У цей вкрай складний час для Батьківщини громадськість Галичини не могла залишитися осторонь від питань надважливих і актуальних», – йдеться у пост-релізі заходу.

На думку учасників зборів, конституційна реформа спроможна створити нову кращу реальність в Україні, дати регіонам країни значно більше повноважень і можливостей, створити умови для їх сталого розвитку.

Обговорюючи надскладне питання реформування галузі самоврядування в державі, учасники акцентували увагу на тому факті, що Галичина має стати справжнім локомотивом євроінтеграції.

Для цього, на думку учасників, конституційна реформа має надати прогнозований шлях до формування, в своєму роді єврорегіону – Галичина, як взірцевого регіону країни.

Наслідком конституційної реформи має стати перерозподіл повноважень та бюджету від Києва на користь регіону.

«Має бути сформована широка договірна база яка б регламентувала відносини регіону з центром у фіскальних, бюджетних, гуманітарних та інших питаннях. Немає сенсу говорити про якийсь там особливий статус для Донбасу, треба казати про особливий статус для будь-якого українського регіону, й на думку учасників зборів, Галичина як ніхто заслуговує на особливий статус у складі соборної України», – йдеться у пост-релізі.

Наприкінці зборів учасники склали резолюцію, в якій громадськість Галичини звертається до голів обласних рад, та керівників облдержадміністрацій трьох галицьких областей, а також до голови Верховної ради України пана Гройсмана, який очолює конституційну комісію, з пропозицією що до проведення спільної конференції-слухань. У числі учасників конференції пропонуються представники Галицьких обласних рад, облдержадміністрацій регіону, конституційної комісії та громадськості трьох галицьких областей.

«По суті, мова йде про нову Галицьку Асамблею, що наслідує славетній та легендарній Асамблеї, яку колись збирав В’ячеслав Чорновіл. Галичина, що зробила велетенській внесок у перемогу Революції Гідності має вкласти ще більші зусилля для реформування країни, саме цей намір підтвердили збори що відбулися», – відзначили учасники зібрання.

ІА "Вголос": НОВИНИ