[media=143399,143400,143401,143402,143403,143404] 

Про це кореспонденту «Вголосу» розповіла заступниця директора музею «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садова.

За її словами, у проекті «У дзеркалі 100-річчя Української революції», окрім інших унікальних артефактів, Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» представляє колекцію української сфрагістики, що її відтворив член «Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» Михайло Дмитрів. «Серед експонатів - і тризуб, виготовлений із металу, який свого часу запроектував славнозвісний знаний український художник Георгій Нарбут», - уточнила Вікторія Садова.

Також розповіла: поряд із металевим Тризубом Георгія Нарбута  подали до огляду й чимало інших відзнак. Два розділи згаданої колекції сфрагістики охоплюють  відзнаки збройних сил Української Народної республіки та Української Галицької Армії. Так, українські військові відзнаки, котрі містять зображення Тризуба, -  це й військова кокарда Збройних сил УНР , і кокарда періоду правління гетьмана Павла Скоропадського, і різновиди саморобних кокард окремих військових формувань. Також Тризуб уміщено на відзнаці Українського вільного козацтва та членів організації «Союз гетьманців-державників».

«Є Тризуб і на орденах: на Хресті Симона Петлюри для ветеранів визвольних змагань та Залізному хресті армії УНР за перший Зимовий похід, - додала вона. - Увінчує Тризуб і військову печатку залізничного куреня армії УНР, і відзнаки 6-ої Стрілецької дивізії генерал-хорунжого Марка Безручка, і Юнацької старшинської школи в таборах інтернованих воїнів армії УНР та УГА в Польщі,Спільної інженерної школи в Києві тощо».

За її словами, осявав Тризуб і ґудзики одностроїв старших офіцерів ЗУНР та вояків УГА, а також кокарди вояків УГА.Є Тризуб також і на мазепинському Хресті УСС, пропам’ятному Бойовому хресті УГА для ветеранів УСС, що воювали в лавах УГА, печатці  Першого корпусу X бригади УГА, відзнаці ветеранів Визвольних Змагань 1918—1921 рр. та військовополонених УГА та ЗУНР 1920—1924 рр.

ІА "Вголос": НОВИНИ