Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

За інформацією, фільм планують випустити у трьох частинах, наступні дві матимуть назви: «Від Судової вишні до Янова» та «В околицях Янова».

«Москалі провокують нищення історичних пам’яток поляків на території України, щоб зіпсувати стосунки між нами і західними сусідами. Провокації Путіна діють на свідомість людей, втім наш фільм руйнує всі міфи, які створюють для розгортання міжнародних конфліктів. В українському кінематографі вже багато уваги було надано героям УПА, втім зовсім забутими є ті українці, що воювали у лавах польської армії. На основі цього потужного матеріалу вперше на території Львівщини ми провели спільну з поляками справу про пошук власної історії. Полякам, що приїжджають допомагати нам із Варшави дуже соромно за те, яка пропаганда наразі відбувається у їхній країні щодо ворожнечі з українцями. Вони бачать, що ми навіть більше переймаємося їхньою історією, ніж вони самі», – каже організатор проекту, голова ГО Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомир Горбач.

Нагадуємо, що фільм реалізували завдяки конкурсу підтримки регіонального кіно. За словами начальника відділу інформації та поліграфії ЛОДА Володимир Трача, у 2016 році на підтримку українського кінематографу було виділено 700 тисяч гривень. У 2017 році вдалося реалізувати 6 фільмів на суму 500 тисяч гривень.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ