Про результати, а також рекомендації бізнесу і владі під час брифінгу-презентації у понеділок, 2 жовтня, розповів голова Клубу Ділових Людей Микола Савуляк, передає кореспондент «Вголосу».

«У липні-серпні ми дослідили 539 підприємств. Зокрема, 95 сфери виробництва, 199 – сфери послуг та 245 – сфери торгівлі. Одержані  результати свідчать про те, що малий бізнес у Львові розвивається у досить складних умовах та має дуже стриманий характер росту», - розповів він.

За словами Миколи Савуляка, у найбільш скрутному становищі перебувають підприємства сфери виробництва . Тут спостерігають брак оборотних коштів,  поганий доступ до інформації про програми підтримки бізнесу, відсутність сприятливої державної політики, застарілу матеріально-технічну базу, низький рівень автоматизації процесів та недостатній рівень управлінських компетенцій керівників підприємств.

«Щодо сфери послуг – вона також перебуває у стані стагнації. Тут проблемними є питання зміни купівельної спроможності населення,   потреба автоматизації процесів та підвищення компетенцій керівників, дефіцит оборотних коштів, - додав голова Клубу Ділових Людей. - У сфері торгівлі наявними є брак оборотних коштів, потреба автоматизації процесів, укрупнення ринку тощо».  

Також Микола Савуляк розповів про розроблені рекомендації для малого бізнесу. Зокрема, такі: максимально чітко визначити стратегічні цілі підприємства, сформувати власну унікальну бізнес-модель, розвивати управлінські компетенції керівників, приділити більше уваги маркетингу, фокусуватись на утриманні дійсних клієнтів, запустити процес поступального впровадження інновацій та автоматизації бізнесу тощо.

Щодо порад органам державної влади – серед них такі: налагодити комунікацію з малим бізнесом, сприяти здешевленню вартості кредитних коштів та процедурі їх одержання тощо. 

ІА "Вголос": НОВИНИ