[media=138841,138842,138843,138844,138845,138846] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Про 25 листів польки Юзефи Буйдо, яку у 1940 році радянська влада депортувала на територію Казахстану як соціально небезпечну особу, розповів родич жінки, автор проекту англієць Майкл Деніел Сагатіс.

За його словами, ці листи – унікальні артефакти індивідуального та сімейного досвіду виживання в умовах тоталітарного режиму  та соціальної ізоляції, що широко застосовував радянський терор. Написані із заслання  трьом донькам. У листах жінка описала своє життя на чужині та емоції розлуки з домом.

Майкл Деніел Сагатіс також наголосив: «Дуже важливо знати такі історії, пам’ятати такі життєві моменти своїх родичів».

На виставці окрім зразків оригіналів листів польською мовою представили і переклади англійською та українською мовами. Ці листи знайшли у 2015 році у речах доньки жінки.  

До слова, виставку вже експонували у Литві, Угорщині та Казахстані.  

Також увечері у музеї відбудеться дискусія на такі теми як «Репресивна політика радянської влади щодо цивільного населення (1930‑1950-ті рр.)», «Проблема національного розмаїття в Україні і особливості історичного минулого», «Епістолярні джерела для вивчення та переосмислення минулого?», «Механізми переосмислення травми минулого, котра «живе» сьогодні у вигляді досвіду минулих поколінь».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ