Як з'ясувалось, меморіальна дошка польському сатирику у Львові була незаконно встановлена, а узаконили її сьогодні, 23 квітня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, передає кореспондент «Вголосу»

Лише деякі члени виконкому зауважили, що меморіальну таблицю відкрили вчора, а документи на її встановлення видали лише сьогодні. Проте нікого у Львівській міській раді даний факт не засмутив.

Як писав «Вголос», участь у відкритті меморіальної дошки взяли сини Станіслава Єжи Леца – Томаш і Ян, польський дисидент Адам Міхнік, російський телеведучий, ліберальний публіцист Віктор Шендерович. На відкритті також був присутній мер Львова Андрій Садовий, за сприяння якого і встановили меморіальну таблицю.

Письменник Андрій Павлишин під час відкриття повідомив, що меморіальну таблицю польському сатирику вдалось встановити завдяки йому, письменнику Миколі Рябчуку та політологу, директору Львівської галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарасу Возняку.

Неоднозначність постаті Леца, зокрема його співпрацю у 1939-1941 роках з радянськими окупантами та активну участь у їхній пропагандистській діяльності, український письменник назвав «вимушеними діями».

Син Леца Томаш подякував Садовому, що завдяки його старанням у Львові так швидко вдалося відкрити меморіальну таблицю його батьку.

 

«Вголос»

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ