[media=85960,85961,85962,85963,85964,85965,85966,85967,85968] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

В конкурсі беруть учать 5 львівських скульпторів - Гордій Старух, Антон Лубій, Дар’я Альошкіна, Сергій Жолудь, Ярема Мисько.

Як зазначила арт-директор різдвяного ярмарку Ольга Гренюх, цього року конкурс буде проведено у більш стриманому форматі.

«Зважаючи на події, що відбуваються в Україні, ми вирішили провести конкурс у більш стриманому форматі. Для участі ми обрали лише п’ятьох скульпторів. Дали їм можливість самостійно обирати для себе сюжет. Єдина умова, яка є обов’язковою для участі в конкурсі - різдвяна тематика», - пояснила Ольга Гренюх.

Вона також розповіла, що кригу привезли з Києва, адже у Львові немає такого заводу, на якому б була необхідна технологія заморожування.

«Всього ми привезли зі столиці 20 блоків криги, кожен з яких важить 170 кг. Технологія замороження  цієї криги досить складна. Потрібні спеціальні форми, низька температура заморожування. Окрім цього, важливо знати технологію, аби крига не розбивалася в процесі роботи і витримували доволі високу температуру повітря, як це є сьогодні», - додала арт-директор.

Скульптор Дар’я Альошкіна вирішила зробити крижану рибу. Говорить, що цей казковий образ є зрозумілим для дітей, а також священним в українській символіці.

«Оздоблю свою рибку українськими візерунками. Сподіваюсь, погода дозволить мені це зробити», - сказала скульптор.

Вона акцентувала увагу на тому, що працювати при плюсовій температурі – це екстрім. Натомість, хто знає технологію, у того все вийде.

Чоловік Дар’ї Гордій Старух погоджується з дружиною щодо екстріму. Проте певен, що крижана краса того варта.

«Ми працюємо з деревом, каменем, піском, кригою. І кожен матеріал виглядає по-особливому. Крига, хоча і не є довговічною, дуже красива», – сказав скульптор і додав, що цього року буде робити ангельські крила.

«Для людей, які думають, буде зрозумілим мій задум, бо йдеться про небеса, про небесних людей. Крила будуть ще одним ключовим моментом замислитися над тим, хто нас захищає», - підкреслив Гордій Старух.

Сергій Жолудь і Антон Лубій будуть робити крижану різдвяну козу і дідуха. Певні, що їх роботи не будуть схожими між собою. Єдине, про що жалкують скульптори, це недовговічність криги.

«Через погодні умови цей конкурс буде як перфоманс. Ми тільки зробимо скульптури і вони почнуть танути», - сказав Сергій Жолудь.

Своєю чергою скульптор Ярема Мисько ще остаточно не визначився з тематикою. Говорить, що є кілька варіантів, але перш ніж почати працювати, треба відчути кригу.

«Ідей кілька, але погода дуже впливає на кригу. Тож наразі думаю, який сюжет обрати. Єдине, що можу сказати, - робота буде пов’язана з подіями в Україні», - наголосив Ярема Мицько.

Скульптори працюватимуть до 19 січня. Саме тоді, в понеділок, о 12:00 організатори конкурсу підіб’ють підсумки і назвуть переможця крижаної скульптури.

ІА "Вголос": НОВИНИ