[media=135992,135993,135994,135995,135996,135997] 

Організаторами цього міжнародного проекту є три бібліотеки: Публічна бібліотека імені Ланкутіса (м. Гаргждай, Литва), Муніципальна публічна бібліотека імені Гранаускаса (м. Скуодас, Литва) та вже згадана вище львівська.

Програма першого дня передбачала знайомство учасників фестивалю та виступи гостей, зокрема Почесного консула Литовської республіки у Львові Беатріче Белявців. Консул привітала усіх з початком фестивалю та розповіла, що саме Литва проявляє чи не найбільшу ініціативу в залучені України до Європи.

Організатори фестивалю з країн-сусідок обмінювались пам’ятними подарунками, а особливим подарунком для дітей став виступ етно-гурту «ЯгОди».

Співзасновник та організатор проекту Олена Кремньова розповіла кореспонденту «Вголосу» про важливість проведення такого фестивалю:

«Це обов’язково. Це пізнання культури двох країн. Перший фестиваль відбувся у Литві. Ми поїхали й здивувались, наскільки приязно ставляться литовці до українців, наскільки шанують і поважають нас. Ми були в гостях і дійсно відчували себе гостями. Нам не давали нічого робити. Литовці знайомили нас зі своєю культурою. В них дуже цікаві танці та ігри. Ще вони неймовірно люблять співати, зокрема нашу «Червону Руту».

Навзаєм ми знайомили їх з українською культурою. Показували різні народні музичні інструменти, елементи гопака, представляли національний костюм. Їм дуже подобається барвистість нашого строю, бо литовські народні кольори досить стримані.

Це дуже важливо. Але й складно. Ми, на жаль, не можемо фінансувати цей проект. Та нам пощастило зустріти неймовірну людину - Діана Ціперіані, заступника директора бібліотеки міста Гаргждай. Вона-рушійна сила нашого проекту, бо знаходить кошти на це все, за що ми їй дуже вдячні.

Ми, бібліотекарі, дійсно божевільні люди, бо можемо робити такі речі. Бібліотеки не мають меж і кордонів. Вони відкривають дітям світ не тільки через книгу, а й через створення таких проектів, де діти спілкуються, обмінюються емоціями, знайомляться одне з одним. Це дуже важливо для молодих людей у сьогоднішній непростий час - знати, що у них є перспектива, що вони можуть спілкуватись із молоддю інших країн, що так вони можуть перетинати всі кордони».

Нагадаємо, що фестиваль фестиваль триватиме до 9 липня.

ІА "Вголос": НОВИНИ