[media=139254,139255] 

Про це з місця події повідомляє кореспондент «Вголосу».

В.о. міністра охорони здоров’я розказала, як відбуватиметься медична реформа, а також як можна обрати сімейного лікаря.

«Коли ми почали програму «Доступні ліки», то дуже багато аптек не хотіли брати участь у цій програмі, бо вони не розуміли, як це оплачуватиметься. Коли все запрацювало, то кожна третя аптека є учасником даної програми. Те саме буде із медичної реформою. Я думаю, що договори із пацієнтами підписуватимуть й приватні лікарі і це все розвиватиметься», - сказала Уляна Супрун.

В.о. міністра наголосила, що уже з 1 липня на рівні первинної медицини у всіх закладах охорони здоров’я оплата за послуги лікаря здійснюватиметься централізовано, а субвенцій більше не буде  

« У нас уже є 55 громад, які готові підписати договори із Національною службою здоров’я. Ми сподіваємось, що cкоро у районах усі заклади будуть до цього готові. Адже 1 липня буде перший транш коштів, а вже 1 жовтня – наступний. Ми хочемо, щоб більшість закладів перейшла на нове фінансування», - сказала Уляна Супрун.

Чиновниця також наголосила, на початковому етапі реформи, кошти за пацієнтів сплачуватимуть сімейному лікарю навіть, якщо пацієнт не уклав з ним договору, але раніше обслуговувався у нього. Щоправда за таких умов, лікар отримуватиме за пацієнта не 370 грн, а 240 грн.

«Ми хочемо, щоб кожен обрав свого лікаря, бо – це ваш вхід до медичної системи. Це не нова річ, таке є у всьому світі», - зазначила в.о. міністра охорони здоров’я. 

ІА "Вголос": НОВИНИ