Про це написав у Faceboоk депутат Львівської міської ради Тарас Чолій.

«Львів, наші дні. В підвалах колишньої Пересильноі тюрми №25, де понад 10 років утримувалися тисячі в’язнів, де сотні їх було замучено, тепер буде бордель, в тих самих стінах, пронизаних болем, кров’ю і смертю. Проспект Чорновола, 45А.  Львів - місто борделів? Рекрутинг повій прямо з Кацапстану», - зазначив Чолій, прикріпивши фото із вивіскою нового «закладу».

 

Як відомоПересильна тюрма № 25 була створена у Львові восени 1944 року радянською окупаційною адміністрацією, що прийшла на зміну нацистській. 

«Пересилка» була однією з найбільших тюрем такого типу в УРСР. Вона розташовувалась за залізничним насипом, по лівій стороні вулиці Полтв’яної (тепер проспект В'ячеслава Чорновола). В роки німецької окупації на цій ділянці міста було «львівське ґетто».

На території пересильної тюрми був розташований 21 барак, технічні приміщення адміністрації, шпиталь. Тюрма була огороджена цегляним і дерев’яним парканом заввишки 3 метри. По периметру були розміщені сторожові вежі, територію охороняли конвоїри з собаками.

Існування такої тюрми було зумовлене тогочасною потребою каральних органів, зокрема СМЕРШу та НКВС. Основним призначенням пересильної тюрми був збір та відправка в’язнів «етапами» у виправно-трудові табори ГУЛАГу.

На «львівську пересилку» звозили засуджених в’язнів з інших тюрем Західної України, де вони перебували від тижня до року в очікуванні на свій етап. Існує не підтверджена архівними документами інформація про перебування тут полонених солдат нацистської Німеччини, РОА, дезертирів ЧА, а також насильно репатрійованих із Західної Європи «громадян СРСР».

Наприкінці 1945 р. тюрма перейшла у розпорядження Відділу виправно-трудових колоній (ВВТК) Управління НКВС УРCР, з березня 1946 р. – у підпорядкування  МДБ Львівської області.

ІА "Вголос": НОВИНИ