Вчора, 9 серпня, у львівському кінотеатрі Planeta Kino 4DX - Forum Lviv відбувся допрем’єрний показ української трагікомедії «Гірська жінка: на війні» режисера Бенедикта Ерлінґссона, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Фільм створений в ісландсько-французько-українській копродукції. З українського боку виробництво фільму здійснювала компанія Solar Media Entertainment за підтримки Держкіно. Показ відбувся за участі голови Держкіно України Пилипа Іллєнка, генерального продюсера стрічки Сергія Лавренюка та членів знімальної групи, за підтримки Львівської кінокомісії та Держкіно України.

«Ідея цього фільму виникла у лютому 2017 року, під час Берлінського кінофестивалю, - розповідає Сергій Лавренюк. - Спочатку виник задум про диригентку з Ісландії, екоактивістку, яка вирішила вдочерити сироту з Болгарії. Я спробував переконати, що Україна в цьому сенсі буде кращою країною. Європейські продюсери та продуценти з пересторогою ставилися до України, де можна зробити зйомки. Ми знайшли слова переконання, щоб деякі зйомки відбувалися в Україні. Зокрема на початку фільму представлений діючий український металургійний комбінат, який ісландці та французи не змогли ніде знайти у Європі в активній стадії».

Сюжет фільму: головна героїня, 50-річна Хатла, живе тихим життям – однак за образом самотньої диригентки хору ховається зухвала екоактивістка. Під псевдонімом «Горянка» жінка оголошує війну місцевому алюмінієвому заводу, який загрожує екології. Вона ризикує всім, щоб захистити природу ісландських передгір'їв, але ситуація змінюється, коли в її житті з'являється дівчинка-сирота з України, чиї батьки загинули під час війни.

Світова прем'єра стрічки Бенедикта Ерлінґссона пройшла в рамках «Тижня критики» Каннського кінофестивалю, де фільм отримав три премії: авторську нагороду Prix SACD за музичне оформлення та увійшла до ТОП-20 найкращих фільмів фестивалю за рейтингом The Hollywood Reporter, глядацький приз Prix du Public та єдину державну премію фестивалю – Grand Rail d'Or, символічну нагороду від асоціації залізничників-кінематографістів. 

«Також у нас були деякі вимоги щодо музики. Це мали бути жіночі, народні, старовинні пісні, у виконанні хору чи тріо про жіночність та материнство. Ми щасливі тому, що наш музичний внесок у фільм відіграв важливе значення на Каннському кінофестивалі», - з гордістю  зазначив генеральний продюсер фільму.

В Україні «Гірська жінка: на війні» став фільмом відкриття Одеського кінофестивалю. У широкий кінотеатральний прокат в Україні «Гірська жінка: на війні» вийде 16-го серпня. Трейлер представлений на ютуб-каналі Держкіно:

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ