[media=147975,147976,147977,147978,147979,147980,147981,147982,147983] 

Передає loda.gov.ua

Автор виставки, аспірант Науково-дослідного інституту українознавства Михайло Галущак зазначив, що історія України столітньої давності багато у чому нагадує теперішні часи: «Тоді Українська революція також переросла у війну з Росією. ЗУНР також будувала свою державу в умовах війни. Якщо тоді ми апелювали до прав кожної нації на самовизначення, яке було прописано у «14 пунктах Вільсона», то у 2014 р. ми надіялись на світовий захист, який був прописаний у Будапештському меморандумі». Автор виставки також порівняв сьогоднішню політичну верхівку України з тогочасною владою ЗУНР. «Не зважаючи на те, що впродовж трьох тижнів Львів був розділений польсько-українською лінією фронту, у місті велись вуличні бої, більшість населення міста були поляками – весь цей час уряд ЗУНР відмовлявся їхати з міста, бо вважав, що це деморалізує солдат. Чи можна собі уявити такі дії від сьогоднішньої влади?», – підсумував історик.

Михайло Галущак розповів, що один із стендів виставки присвячений боротьбі галичан за Україну у ХХ – на початку ХХІ ст.: «Цим стендом ми хотіли продемонструвати, що історія ЗУНР – це невід'ємна частина історії всієї України. Після переходу р. Збруч у липні 1919 р., Галицька Армія разом з Армією УНР боролись проти більшовиків. Галичани завжди відстоюють територіальну цілісність України, не залежно від того, на якій території є боротьба».

 «Історія – учителька життя. Вона повинна застерігати нас не повторювати помилок минулого. Ця виставка від століття початку цих подій, а саме творення ЗУНР, повинна продемонструвати усім нам як заради спільної мети, держави слід поборювати власні амбіції та інтереси», – наголосив дослідник українського визвольного руху першої половини ХХ ст. Микола Посівнич.

Виставка реалізується у межах Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області на 2014-2018 роки у 2017 році. Оглянути виставку можна буде до 8 листопада.

«Відкриття цієї виставки – це перша подія у масштабній програмі святкування 99-ї річниці утворення Західноукраїнської Народної Республіки та 130-річчя від дня народження Дмитра Вітовського. Відтак уже завтра, 1 листопада, біля головного входу в будівлю Львівської обласної державної адміністрації відбудеться театралізоване військово-історичне дійство «Проголошення ЗУНР», а центральними вулицями міста проходитимуть патрулі-реконструктори  у формі Українських Січових Стрільців», – зазначила заступник начальника управління-начальник відділу організації заходів та проектів департаменту внутрішнішньої та інформаційної політики Львівської ОДА Христина Верес.

Окрім того, вона додала, що у неділю, 5 листопада, відбудеться «Марш слави Галицької Армії та військ Української Народної Республіки» та у парку «На валах» – театралізоване військово-історичне дійство «Бої за столицю – Львів».

Зазначимо, що у середу, 8 листопада, вшанують пам'ять Дмитра Вітовського з нагоди 130-річчя від дня його народження, зокрема делегація з Львівщини візьме участь в урочистих заходах у с. Медуха Галицького району Івано-Франківської області.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ