[media=109899,109900,109902] 

Перший заступник голови обласної ради Парасковія Дворянин та представники громадських організацій поклали до могили загиблих оунівців квіти та запалили лампадки. Опісля священики відслужили панахиду за упокій розстріляних націоналістів.

Учасники мітингу-реквієм пригадували страшні події листопада 1942 року. Зокрема, моторошні подробиці цього злочину присутнім розповівголова Львівського обласного товариства політичних в'язнів і репресованих, колишній малолітній політв’язень Петро Франко, дочка провідника крайового Проводу ОУН Євгена-Андрія Пришляка Оксана Пришляк та ін.

Паралелі між сьогоденням та багатостраждальною історією українського народу провела перший заступник голови обласної ради Парасковія Дворянин: «Стає страшно від того, що сьогодні, як і тоді, ворог розстрілює найкращих, наймудріших, найперспективніших. Історія має здатність повторюватись, особливо, якщо народ не засвоює її уроки. Можливо, саме тому нині Львівщина прощається із ще одним з хоробрим захисником української землі, який загинув на сході країни».

Перший заступник голови облради висловила сумнів у тому, що школярі та студенти Львівщини знають про Кортумову гору та трагедію, що сталась тут. На думку Парасковії Дворянин, і влада, і громадськість повинні докласти максимум зусиль, аби наступного року на місце поховання розстріляних нацистами оунівців прийшло якнайбільше молоді.

Окрім того, учасники жалобного віча читали на пам'ять вірші про Україну, а хор «Повстанець» виконував патріотичні пісні.

Довідка:

У відповідь на вбивство офіцера німецької поліції, яке вчинили українськи підпільники, нацисти розстріляли у Галичині близько 100 заручників, зокрема у котрийсь із днів з 25 до 27 листопада 1942 року на схилі Кортумової гори у Львові нацисти розстріляли 28 членів ОУН, серед яких був і Андрій П'ясецький – вчений, політичний та громадський діяч, міністр лісів в уряді Ярослава Стецька.

ІА "Вголос": НОВИНИ