[media=135684,135685,135686] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Під час урочистого вшанування працівники музею розповіли про нелегкий життєвий та бойовий шлях Олени Степанівни, а також про її високі досягнення в географії, історії та військовій справі, про що свідчать 75 наукових праць та нагороди: срібна медаль Хоробрості та Військовий хрест.

До цього ж, продемонстрували фото із життя жінки, перечитали усі збереженні листи та телеграми знайомих зі співчуттями щодо смерті Олени Степанівни, а також показали кінострічку, де українську героїню супроводжували в останню дорогу близько п’ятисот людей.

Галина Сверник, дослідниця творчого шляху Олени Степанів-Дашкевич, додала: «Львів щасливе місто, бо саме тут мешкала ця героїня, але чи Львів гідно вшановує її пам’ять? На жаль, ще не дійшла справа до створення офіційного музею на вулиці Козацькій, 11, де колись проживала українська героїня. Однак завдяки місцевій владі завтра це помешкання відчинить двері для усіх львів’ян, які бажають вшанувати пам’ять цієї видатної жінки!»

Довідка:

Олена Степанів-Дашкевич - український історик, географ, громадська та військова діячка а також в’язень радянських таборів; перша в світі жінка, офіційно зарахована на військову службу у званні офіцера. 

ІА "Вголос": НОВИНИ