[media=148186,148187,148188] 

Про це інформує кореспондент «Вголосу».

Зокрема, у Гарнізонному храмі святих Апостолів Петра і Павла відбулася поминальна служба. Згодом у Палаці Потоцьких - вечір памʼяті генерала Петра Григоренка.

Український правозахисник, публіцист, Мирослав Маринович зазначив: «Це була велика людина. Він реагував на людський біль, на народний біль. Був надзвичайно мужнім. Мав сміливість у радянський час говорити правду. Як бойовий генерал кинувся в бій і за людину. Коли усвідомив, що система, у яку він вірив, є антилюдською, знайшов у собі мужність піти проти неї. Як член Української Гельсінської групи, як національний герой кримськотатарського народу увійшов в історію навіки».

Довідка:

Петро Григоренко (1907 - 1987) - радянський генерал-майор, українець, правозахисник. Виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. У 1964 році за легальну правозахисну діяльність позбавлений усіх державних відзнак. Перебував у радянських тюрмах, таборах і «психушках». З 1977 року проживав у США. Помер у Нью-Йорку, спочиває на українському цвинтарі у Саут-Баунд-Бруці в штаті Нью-Джерсі.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ