Відповідне рішення ухвалили сьогодні, 23 лютого, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, передає кореспондент «Вголосу».

«Оголосити конкурс з розробки проекту мистецько-архітектурної скульптурної композиції українським бійцям Листопадового Чину, яка буде встановлена на вул. Городоцькій, 40. Департаменту містобудування затвердити програму та умови конкурсу з розробки проекту мистецько- архітектурної скульптурної композиції українським бійцям Листопадового Чину, яка буде встановлена на вул. Городоцькій, 40», – йдеться у рішенні виконкому.

«Місце було вибрано на основі численних нарад і консультацій. Це є біля будинку давніх казарм герцога Фердинанда, які впродовж 160-ти років використовували військові відомства. Там тривали бої і цю споруду утримували Січові стрільці», - сказав під час засідання виконкому начальник управління архітектури Львівської міської ради  Юліан Чаплінський.

Нагадаємо, Листопадовий Чин – це українське повстання, організоване у ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців у Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (названої згодом «Західноукраїнська Народна Республіка») на землях, на які вона обґрунтовано претендувала. У результаті утворилася держава ЗУНР, площею 70 тис. км², що викликало невдоволення Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918—1919 років для захоплення Галичини.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ