Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Відповідно до цієї ухвали, податком на нерухомість у Львові обкладатимуть квартири, загальна площа яких є понад 80 м кв., і будинки загальною площею більш ніж 160 м кв. У разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їхніх часток, надають пільгу на 200 кв. метрів. Тобто власник сплачуватиме за метри квадратні, які перевищують цю пільгу. Нагадаємо, законодавством рекомендовано обкладати податком квартири площею понад 60 м кв. і будинки – більш ніж 120 м кв.

Щодо квартир, то, як пояснила в коментарі «Вголосу» директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич, за понаднормові квадратні метри власник має сплатити 0,5% мінімальної заробітної плати, яка на сьогодні становить 1218 грн. «Тобто, якщо мешканець має квартиру площею 81 квадратний метр, то за цей один квадратний метр він має сплатити приблизно 6 грн з копійками в рік. Якщо це житловий будинок, то власник сплачує 1% за зайві квадратні метри  це приблизно 12 грн за 1 м кв. у рік», пояснила Ірина Кулинич. Вона нагадала, що законодавством було передбачено 2%, а це 24 грн за метр квадратний у рік.

«Але ми встановили менший відсоток для того, аби люди мали менше навантаження і більше задекларували своєї нерухомості, щоб ми створили базу даних. А далі подивимося, чи населення спроможне це робити», пояснила чиновниця. Загалом податок з житлової нерухомості львів’яни сплачуватимуть з 1 січня 2016 року.

Щодо нежитлових приміщень – готелів, офісів, торгових центрів тощо, то ставки податку для таких об’єктів встановлюють залежно від їхньої зони розташування. Загалом визначено у Львові три зони: перша зона – центральна  територія історичної забудови, внесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У цій зоні власники нежитлових приміщень сплачуватимуть 1% мінімальної заробітної плати – 12 грн за м кв. Друга зона – середня: територія історичного ареалу (за винятком першої зони) – тут стягуватимуть 0,75%  9 грн за м кв., третя зона – периферійна: обмежена з внутрішнього боку територією історичного ареалу (друга зона), із зовнішнього – межами м. Львова – тут ставка 0,5%  це 6 грн за м кв. Для нежитлової нерухомості податок нараховуватимуть уже з цього року.

ІА "Вголос": НОВИНИ