Про це інформує прес-служба УПА «Воля».

У зборах взяв участь почесний координатор осередку УПА «Воля» в Україні, командир Легіону Свободи, засновник Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ», офіцер Сухопутних військ ЗС України, інвалід московсько-української війни Олег Куцин, який, за сприяння ініціаторки волонтерського проекту «Допоможи воїну» Марії Вертецької та місцевого осередку прихильників ВО «Свобода», проходив курс реабілітації на південному узбережжі Піренейського півострова. 

Для участі у зборах були запрошені господарі помешкання – очільники асоціації «Молода Україна» Світлана та Ігор Кметики, представниця об'єднання Fénix Hispania Анна Гарсія, а також Теодор Шкодінський – племінник офіцера Дивізії «Галичина», старійшини української спільноти в Іспанії Теодора Барабаша.

Збори відкрив голова УПА «Воля» Іван Вовк, який ознайомив присутніх з порядком денним, представив гостей і коротко розповів про історію заснування асоціації, мотивацію її утворення та здобутки і прорахунки організації за 5 років.

 

«Основною метою діяльності патріотичного об'єднання українців в Іспанії під час Установчих зборів асоціації 14 квітня 2013-го року було визначено збереження національної самоідентичності громадян України, які проживають поза межами рідної землі, а також виховання у дусі національного патріотизму молодого покоління українських мігрантів. Революція Гідності та московська агресія на півдні і сході нашої Батьківщини суттєво змінили напрямки роботи організації. Основними пріоритетами з того часу є волонтерська діяльність, протидія кремлівській пропаганді, фізична та ідеологічна підготовка української молоді – зокрема, в Гуртку національно-патріотчного та фізичного виховання «Соколята» ім. Мирослава Мисли, заснованого у березні 2016-го року на підставі Договору УПА «Воля» з Українським Державним Центром Позашкільної Освіти – УДЦПО.

На сьогоднішній день Асоціація має потужне представництво в Україні, до складу якого входять ветерани московсько-української війни та достойні громадсько-політичні діячі. Тісно співпрацюємо з «Легіоном Свободи», ВГО «Сокіл», Об'єднання українок «Яворина», ГО «Резерв Дивізії "Галичина», "Волонтерською сотнею Львова» тощо. На Піренейському півострові УПА «Воля» підтримує контакти із представниками низки іспанських націоналістичних організацій, з асоціацією «Молода Україна» в Мадриді, бере участь у волонтерському проекті «Допоможи воїну», входить до складу Федерації українських асоціацій Іспанії–колективного члена Світового Конгресу Українців», – резюмував націоналіст.

Виступили також координатор ВГО «Сокіл» – іспанський осередок Євген Вайдич та очільниця осередку ВОУ Яворина в Іспанії Оксана Чорна, які поділилися досвідом і результатами роботи по напрямках діяльності. Голова УПА «Воля» високо оцінив активність Євгена Вайдича – зокрема, щодо волонтерської ініціативи та щотижневих безкоштовних тренувань вихованців Гуртка «Соколята» ім. Мирослава Мисли.

Приємно здивував усіх присутніх координатор дієвого північного осередку організації (об'єднання українців Країни Басків під назвою «Відродження Нації») свободівець Геннадій Бєлов, який водночас є заступником голови Української патріотичної асоціації «Воля». Цей учасник Революції Гідності і волонтер, який двічі побував на передовій, який разом із мамою – співзасновницею УПА «Воля» Ларисою Бєловою – регулярно надсилає гуманітарну допомогу не лише бійцям і сім'ям загиблих, а також новітнім політв'язням в Україні, який підтримує фінансово діяльність Кам'янець-Подільського «Сокола», після об'ємного звіту про проведені заходи вручив кожному члену УПА «Воля» і гостям заходу спогади бійця Дивізії «Галичина» Зенона Врублевського – «Ненаписану книгу життя», упорядковану та видану заступником голови Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії Української Національної Армії Ігорем Іваньковим.

Окрім цієї книги, Геннадій Бєлов подарував для бібліотеки НКЦВО МАУП в Мадриді дослідження українського військового історика, кандидата історичних наук Романа Пономаренка «Галицькі добровольчі полки СС, 1943-1944».

Згідно з порядком денним, наступною виступила скарбник УПА «Воля» Леся Матвєєва, яка повідомила про фінансовий стан організації і закликала не затримувати здачу членських внесків.

Перейшовши до обговорення результатів діяльності, очільник УПА «Воля» надав слово Олегу Куцину, який подякував за запрошення на реабілітацію до Іспанії і наголосив:

«Я бачу, що ваша організація є хоч і невеликою, зате дієвою. Україну потрібно будувати на відстані витягнутої руки. Саме це ви і робите тут в Іспанії – займаєтеся волонтерством, пікетуєте польське, російське, мадярське посольства тощо. Все це матиме позитвні наслідки для нашої держави. Ваша асоціація розвивається у правильному напрямку. Зичу вам успіхів і ще раз дякую за плідну співпрацю».

Також Олег Іванович вручив Геннадію Бєлову футболку від Гвер – Ґwear, а очільниці іспанського «Фенікса» – футболку, випущену стрийськими свободівцями з нагоди 75-ї річниці Дивізії «Галичина». Світлані Кметик командир «Легіону Свободи» подарував книгу спогадів отамана Лютого-Лютенка «Вогонь з Холодного Яру» і чорний прапорець Холодноярської республіки із написом «Воля України або смерть».

Зі свого боку, голова УПА «Воля» Іван Вовк вручив шановному гостеві Почесну грамоту «За самовіддане служіння Україні, вірність Національній Ідеї, військову доблесть, шляхетність і відвагу» та передав почесному координатору УПА «Воля» в Україні копію Статуту асоціації, зразки заяви на вступ, текст урочистої клятви і футболку з логотипом асоціації.

Далі до слова було запрошено Теодора Шкодінського, який подякував колективу УПА «Воля» і всім жертводавцям за виготовлення і встановлення гранітної стели пам'яті Теодора Барабаша на фасаді загальноосвітньої школи в селі Малий Ходачків Тернопільської області і коротко розповів про життєвий шлях свого достойного родича.

Перед завершенням зборів, обговоривши плани діяльності на наступне півріччя, голова асоціації повідомив, що запрошена на збори ідейна соратниця Анна Гарсія прийняла його пропозицію стосовно почесного членства в УПА «Воля» і також вручив їй форменну футболку з емблемою організації.

Враховуючи те, що Оксана Чорна оголосила про свій намір найближчим часом виїхати з Іспанії, було прийнято колективне рішення про передачу повноважень координатора місцевого осередку «Яворини» активній волонтерці з Країни Басків Ларисі Бєловій.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ